ANKARA- Türkiye, AİHM’de (Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi) açılan davaların fazlalılığı nedeniyle harekete geçti. Adalet Bakanlığı, ‘adil yargılama hakkının’ ihlaline ilişkin davalar AİHM’ye taşınmadan önce ‘etkin bir iç yargı yolu’ açmak için çalışmalara başladı. Bu kapsamda KKTC’deki uzlaşma komisyonuna benzer bir komisyon kurulacak ve adil yargılama hakkının ihlaline ilişkin davalar öncelikle bu komisyonda ele alınacak. AİHM de söz konusu çalışmalara olumlu bakıyor.
Adalet Bakanlığı, Dış işleri Bakanlığı ile imzaladığı protokol gereği artık AİHM davalarını doğrudan takip edecek. Bakanlık ayrıca AİHM’ye taşınan dava sayısını azaltmak için de formül geliştiriyor. Bu kapsamda, KKTC’deki ‘Taşınmaz Mal Komisyonu’ gibi etkin bir yargı yolu olan ‘uzlaşma komisyonu’ kurulması için çalışma başlatıldı. Komisyonda öncelikle, adil yargılama hakkının ihlalinde doğan davalar ele alınacak. Adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini düşünen vatandaşlar AİHM’den önce bu ‘uzlaşma komisyonunda’ çözüm arayacak. Uzlaşma komisyonunda yapılacak ‘dostane çözüm’ önerisinin kabul edilmemesi halinde AİHM’e gidilecek. 

AİHM de olumlu bakıyor
Adalet Bakanlığı yetkililerinin ‘uzlaşma komisyonu’ konusunda AİHM yetkilileriyle görüştüğü, yüksek mahkemenin de bu çalışma olumlu baktığı belirtildi. AİHM yetkilileri, komisyonu KKTC’deki gibi ‘etkili yargı yetkisi’ tanınması halinde, AİHM’nin önüne gelecek dava sayısının azalacağına dikkat çekti. Komisyonda öncelikle adil yargılama hakkının ihlaline ilişkin davaların ele alınacağı, çalışmalardan başarı sağlanması halinde AİHM’ye götürülen ‘fikir ve düşünce özgürlüğüne’ ilişkin davaların da ele alınabileceğine vurgu yapıldı.

Adalet Bakanı ipucu vermişti
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, AİHM’deki mahkûmiyetleri azaltma konusundaki çalışmaya ilişkin ilk ipucunu, önceki gün Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ile yaptığı ortak basın toplantısı sırasında vermiştii. Ergin bu toplantıda, 1 Mart 2012 tarihinden itibaren Adalet Bakanlığının AİHM’nin gündeminde bulunan dosyaların sorumluluğunu üstlenmeye başlayacağını belirterek şunları söylemişti: “Artık Türkiye, insan hakkı ihlallerinde, açık, belli birtakım konularda belki savunma yapmayacak, oradaki ihlali kabul edecek, belki dostane çözüm önerecek. İnanıyorum ki bu yöntemle yapacağımız çalışmalarla AİHM’ye Türkiye’den giden dosya azalacak.”

2500
Komisyonun kurulmasıyla AİHM’nin, gündeminde bulunan ‘adil yargılama hakkının ihlali’ kaynaklı 2500 dava dosyası, Türkiye’ye gönderilecek. Komisyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından AHİM’nin gündeminde bulunan ‘adil yargılama hakkına’ ilişkin bir davada emsal bir karar vererek, söz konusu dava dosyaların Türkiye’ye aktarılması sağlanacak.

KKTC’de uygulama nasıl
AHİM’nin “Etkin bir iç hukuk yolu oluştur” kararı doğrultusunda KKTC’de Taşınmaz Mal Komisyonu kuruldu. Oluşturulan komisyon 6 üyeden oluşuyor. Bu üyelerden üçü Kıbrıslı Türk, diğer üçü ise başka uluslardan. Komisyon, 2 Rum’a Girne’deki mülklerini iade etme kararıyla gündeme gelmişti. Komisyon ayrıca Türkiye’yi AİHM’de mahkûm ettiren Ksenidi Aresti adlı kadına da kapalı Maraş’taki evi için kullanım kaybından dolayı 920 bin dolar tazminat önermesiyle dikkat çekmişti.


Radikal