AİHM, 1 Mayıs kutlamalarına katıldığı için uyarı cezası alan KESK üyesi Güler’in başvurusunda karar verdi, Türkiye toplanma ve örgütlenme özgürlüğünü ihlalden mahkum oldu.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 1 Mayıs kutlamalarına katılmak için işe gitmeyen Sadrettin Güler’i haklı buldu, Türkiye’yi mahkum etti.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) üyesi Sadrettin Güler 1 Mayıs 2008’deki kutlamalar katıldı. İşyerinden 1 Mayıs’ta mesaiyi aksatması durumunda hakkında disiplin soruşturması yürütüleceği belirtilmişti.

Kutlamalara sendikasıyla birlikte katılmasının ardından yürütülen soruşturma sonucunda Güler’e uyarı cezası verildi. Bu cezaya yaptığı itirazlar da reddedildi.

Türkiye bir kez daha “1 Mayıs’tan mahkum” oldu

Güler bunun üzerine, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 11. maddesinde düzenlenen “toplanma ve örgütlenme özgürlüğü” ile 13. maddesindeki etkili başvuru yolları hakkının ihlal edildiğini belirterek AİHM’e başvurdu.

AİHM kararını bugün açıkladı, Güler’i haklı buldu ve Türkiye’yi iki maddeyi de ihlal etmekten suçlu buldu. Güler tazminat talebinde bulunmadığı için bu konuda bir karar verilmedi.

AİHM, 1 Mayıs 2007’de düzenlenmek istenen mitinge polisin saldırmasıyla ilgili başvuruyu da 12 Aralık 2017’de sonuca bağlamış, Türkiye, bir kez daha “örgütlenme özgürlüğünü ihlal etmekten” mahkum olmuştu.

AİHM, Türkiye’yi 1 Mayıs 2008’de Taksim meydanındaki polis şiddetinden de suçlu bulup tazminata mahkum etmişti.

Valilik Taksim’de kutlamaya izin vermedi

Emek ve meslek örgütleri bu yıl 1 Mayıs İşçi Bayramı’nın İstanbul’da Maltepe’deki miting alanında kutlanacağını açıkladı.

Açıklamada, ortak 1 Mayıs programının Taksim meydanında yapılması için İstanbul Valiliğine başvuru yapıldığı, olumsuz yanıt gelmesinin ardından miting alanı olarak Maltepe’nin seçildiği ifade edilmişti. (AS)

Ayça Söylemez

Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Bölümü mezunu. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyoloji bölümünde yüksek lisans yaptı, Marmara Üniversitesi İletişim Bilimlerinde doktora yapıyor. 2002’den itibaren Star, Vatan, Akşam, HaberTürk ve Hürriyet gazetelerinin yazıişleri ve dış haberler bölümünde çalıştı. Güncel Hukuk dergisinde yazıları yayınlandı. BirGün’de Anonim adlı köşeyi yazıyor. 2011’den bu yana bianet’te İnsan Hakları Editörü.

https://bianet.org/bianet/emek/196476-aihm-1-mayis-i-kutlamak-calisanin-hakki