© CHP’li Atilla Kart, CHP’nin son yasama döneminde 57 yasayı Anayasa Mahkemesi’ne götürdüğünü, bunlardan sadece 15’inin görüşüldüğünü, 42’sinin sonuçlandırılmadığını vurguladı.

TÜREY KÖSE

ANKARA - CHP son yasama döneminde 57 yasayı Anayasa Mahkemesine götürürken bunlardan sadece 15inin görüşüldüğü, 42sinin sonuçlandırılmadığı vurgulandı. TBMM Anayasa Komisyonu üyelerinden CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıçı her konuda ahkâm kesmek yerine, görevini yapmayaçağırdı.

CHP 23. dönemde 57 yasayı Anayasa Mahkemesine götürdü. Bu başvurulurdan 4ü reddedilirken 4ü iptal edildi, 6sı kısmen iptal edildi, 1inin kısmen yürürlüğü durdurulup henüz sonuçlanmadı. 42 yasayla ilgili başvurusu ise henüz sonuçlanmadı. CHP, 5 Ocak 2008 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan Tanık Koruma Kanununun iptali ve yürürlüğünün durdurulması için 15 Şubat 2008de Anayasa Mahkemesine başvurmuştu. Ergenekon iddianamesi gizli tanık ifadelerine dayandırılırken bu yasanın 3 yıldır gündeme alınmaması eleştiri konusu oldu. 657 sayılı yasanın 4-C maddesinin iptali için Anayasa Mahkemesine yapılan başvuru bugüne dek sonuçlanmadı.

CHP, TRT Yasası’nı 15 Temmuz 2008 tarihinde Anayasa Mahkemesine götürmüştü, bu yasa da bugüne dek gündeme alınmadı.

CHP son olarak da Sayıştay ve Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu yasalarını Anayasa Mahkemesine götürdü. TBMM Anayasa Komisyonu üyelerinden Atilla Kart, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıçın iktidarın desteğiyle siyasi iktidarın memuru gibi cüretkâr ve pervasız tavırlar sergilediğinisöyledi. Kart,Sayın başkan her konuda ahkâm kesmek yerine önce kendi asli görevini yap. Yıllardır Tanık Koruma Kanunu, 4-C mağdurlarıyla ilgili kanunu neden gündeme alıp görüşmüyorsunuz? Birileri size talimat mı veriyordiye sordu. Kart, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı Yasası için 3.5 yıl sonra karar verildi. Yasadışı telefon dinleme mekanizmalarının altyapısı oluşturuldu. Tanık Koruma Yasası 3 yıldır bekliyor. Silivri ve benzeri soruşturmaların altyapısı, iptal edileceği açık olan, kuvvetle muhtemel olan bu yasalara dayanılarak oluşturuluyor. Gizli tanık terörü yaşanıyor. Bunun ötesinde geniş kitleleri ilgilendiren yasalar bekletiliyor. Anayasa Mahkemesi başkanının bu sürece adeta doğrudan bir katkısının olduğu düşüncesindeyim dedi.