Günlerdir aç olan işsiz genç, bir marketin camını kırarak 2 poğaça ve iki meyve suyu çaldı. Polisler peşine düştüğü genci, parkta poğaçaları yerken yakaladı. Market sahibi şikayetçi olmadı ama mala zarar verme, konut dokunulmazlığı ve hırsızlıktandolayı hakkında 4 yıldan 12,5 yıla kadar dava açıldı.
Rıza Zarrab'ın şoförü ve yardımcısı, Türkiye’den Rusya’ya bavullarla 150 milyon dolar taşırken yakalanıp gözaltına alındılar. İkisi de serbest bırakılıp “Bize ne olur” der gibi balya balya paralarla fotoğraf çektirdiler. 

2008 yılında 14 yaşında olan iki çocuk başka bir çocuğun dondurma parasını çaldı. 1. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’nde tutuksuz yargılanan çocuklara 8 yıl sonra 13,5 yıl ceza verildi. Üniversite okuyan gençler, çocukluk hatalarının bedelini üniversiteden çıkıp hapishaneye giderek ödedi.

Değersiz maden olarak beyan edilip İran’a gideceği söylenen madenlerin 30 milyon değerinde 320 külçe altın olduğu ve Dubai’ye gittiği tespit edildi. Rıza Zarrab’a ait olduğu tespit edilen altınlar için soruşturma açılsa da takipsizlikle sonuçlandı.

24 ve 25 yaşındaki 2 genç, bir evin kapısının önünden kullanılmış 4 çift ayakkabı çaldı. İkisini giyip ikisini satacaklardı ama yakalandılar. 4 çift ayakkabıya 21 yıl hapis cezası verildi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’a kolundaki 700 bin lira değerindeki saati ne karşılığında Zarrab’ın hediye ettiği soruldu. Çağlayan önce fatura gösterdi. Faturanın sahte olduğu ortaya çıkınca parayı elden verdim dedi. Saatin gümrük vergisinin ödenmediği yani kaçak olduğu ortaya çıktı.

Mardinli genç adam, kendisiyle aynı isim ve soy ismi taşıyan birinin vatandaşlıktan çıkarılmasının kurbanı oldu. İsim benzerliğini ispat etmek için senelerce uğraşan genç, yeniden vatandaşlık alana kadar anası ağladı.

Rıza Zarrab, babası ve kardeşi için İçişleri Bakanlığı talimat verdi. Hayırsever iş adamı! ve ailesi, Bakanlar Kurulu kararıyla Türk vatandaşı oldu. Reza’ya Rıza adı verildi.

Ege Üniversitesi’ne giden AB Bakanı Egemen Bağış’a Yumurta atan öğrenci 5 yıl, slogan atan gençler de 2 yıl hapis cezasıyla yargılandı.

Muammer Güler, Zafer Çağlayan ve Erdoğan Bayraktar gibi adı yolsuzluk ve rüşvete karışan Egemen Bağış’ın Yüce Divan’da yargılanması için TBMM’ye verilen önerge oy çokluğuyla reddedildi. Bakanlar yargılanamadı.

PKK’nın döşediği mayınlar yüzünden iki bacağını kaybeden Gazi Uzman Çavuşa 57 bin TL tazminat verildi. Bu parayla ev alan gaziye ‘pardon’ diyen İçişleri Bakanlığı dava açarak faiziyle birlikte 120 bin TL istedi. Gazi, parayı ödeyemeyince evine haciz geldi.

17-25 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonunda el konulan; Rıza Zarrab’a ait 1 milyon TL, 800 bin AVRO, 2 kilo altın ve 600 bin dolar ile bakan Muammer Güler’in oğluna ait 400 bin TL, 90 bin dolar ve 320 bin AVRO faiziyle birlikte geri verildi. Zarrab çok hayırsever! olduğu için 55 bin TL faizi Kızılay’a bağışladı.

***
İran’ın idam istediği, ABD’nin neredeyse ömür boyuhapisle yargıladığı Rıza’nın nasıl bir çarkın maşası olduğunu anlamak için yukardakiler yetmiyorsa bizimkilerin telaşına bakmak yeter.

Hukukun üstünlüğü, üstünlerin hukukunu yenerse vay halimize!
O zaman ne diyordu Yusuf Hayaloğlu, “Nasıl da güvendim bu hergeleye...
Ah ulan Rızaaaa
Senden ayrılacağımı sanma. Birkaç güne kalmaz ben de gelirim.”