Diş fırçasının ulaşamadığı bölgeler için diş ipi ve ara yüz fırçasından yararlanılabilirken, bakteri oluşumunu engelleyen ve uzun bir süre ağız sağlığını koruma altına alan en etkili çözüm yolu ağız bakım suyudur. Ağız bakım suyunun başlıca kullanım amacı nefesi tazelemektir. Ancak şiddetli ve kronik ağız kokusu sorunlarını giderilmesi için diş hekimine başvurarak, uygun tedavi seçeneklerinin değerlendirilmesi gerekir.
Ağız bakım suyu dişlerde bakteri plağına neden olan zararlı asit bileşenlerine karşı koruma sağlayarak, diş problemlerini ekarte etmektedir. Ancak günlük olarak ağız bakımı için diş fırçası ve diş ipi temizliği ile birlikte yapılması gerekir. Bunun dışında diş eti problemlerinde ve tedavilerinde diş hekimleri tarafından özel bazı ağız bakım suları tavsiye edilmektedir.
Genellikle ağız kokusu sorunu olanlar için nefes tazeleme amacı ile kullanılmaktadır. Ancak ağız bakım suları çeşitli seçenekleri ile kişinin ihtiyacına yönelik kullanım imkanı sunmaktadır. Özellikle bakteri plağını ve diş çürüklerini önlemek ya da diş eti sorunlarını kontrol altında tutmak için ağız bakım suyu tercihinizi diş hekiminiz ile birlikte yapmanız, tavsiye edilmektedir.


Ağız bakım suyunun doğru kullanımıiçin yapılmasıgerekenler nelerdir?
1)     Doğru ve düzenli kullanım
Ağız ve diş sağlığının korunması için rutin olarak dişlerin fırçalanması, diş fırçasının ulaşamadığı alanlar için diş ipi ve ara yüz fırçasını kullanılması gerekir. Ayrıca kişinin ağız yapısına uygun diş fırçası ve diş macunu seçenekleri de önemlidir. Günlük olarak ritüel haline gelmiş ağız temizliğinden sonra bakteri oluşumunu engellememek ve taze bir nefese sahip olmak için ağız bakım suyunu doğru miktarda kullanmanız gerekir.


2)     Tek başına ağız bakımınısağlamadığının bilinmesi gerekir
Ağız bakım suyu hiçbir zaman tek başına istenilen ağız temizliğini sağlamamaktadır. Yani diş temizliği için düzenli bir diş fırçalama işleminin yerini ağız bakım suyunun alamayacağının bilinmesi gerekir. Bu nedenle ağız sağlığı için diş hekiminize başvurarak, doğru ve etkili bir şekilde ağız bakım suyu nasıl kullanıldığı hakkında bilgi edinmeniz daha uygun olacaktır.


3)     Yeterli süre
Ağız bakım suyunun tüm ağza nüfus etmesi ve etkili korumayı sağlaması için yeterli bir süre boyunca gargara yapılması gerekir. Genellikle ağız bakım sularının en az 30 saniye ile 1 dakika arasında gargara yapılması tavsiye edilmektedir.
 
 
 
 
 

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr