ANKARA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye'nin Afrika'yla işbirliği ne diplomasiyle ne de ticaretle sınırlı. Uluslararası arenada, Afrika ülkelerinin çıkarlarını devam ettirmeyi taahhüt ediyoruz." ifadesini kullandı.

Erdoğan, El Cezire İngilizce'nin internet sitesinde yayımlanan "Afrika: Türkiye'nin dostu, hemşehrisi ve ortağı" başlıklı makalesinde, Türkiye'nin, Afrikalı dost ve müttefikleriyle çeşitli alanlarda daha yakın işbirliği içinde olmak istediğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'den siyasetçi ve iş adamlarının Uganda, Kenya ve Somali'ye yaptıkları tarihi ziyarette, bölgesel müttefiklerle yakın işbirliğini teşvik etmeye, ortak sorunlara çözüm üretmeye ve karşılıklı yararlı fırsatları keşfetmeye çalışacaklarını kaydetti.

Dünyadaki pek çok kişinin Afrika kıtasını aşırı yoksulluk, şiddetli çatışma ve genel olarak umutsuzlukla bağdaştırdığını ifade eden Erdoğan, Türk halkının farklı bir görüşte olduğunu ve Afrika'nın daha iyisine layık olduğuna inandıklarını yazdı.

Derin ortaklık

Son yıllarda, Türkiye'nin Afrika ülkeleriyle ikili ilişkilerinin geliştiğine vurgu yapan Erdoğan, "Türk ve Afrikalı liderlerin yaptığı rekor sayıda resmi ziyaretler, kıtayla aramızda daha güçlü bağlar kurmamıza, eşitliğe dayanan ortaklıkların geliştirilmesine ve her iki tarafın da çıkarlarının sağlanmasına yardım etti." ifadesini kullandı.

Erdoğan makalesine şöyle devam etti:

"Ağustos 2014'ten bu yana cumhurbaşkanlığı yaptığım göz önüne alınırsa, 9 Afrika ülkesini ziyaret etmenin ve birçok Afrikalı liderle ikili görüşmelerde bulunmanın ve uluslararası zirvelerde ev sahipliği yapmanın memnuniyetini yaşadım. Afrika ile işbirliğimiz resmi ziyaretlerle sınırlı değil. Son on yılda Türkiye, sömüren ve sömürülen arasındaki geleneksel hiyerarşiye karşı çıkmak için birtakım anlaşmalar imzaladı ve kıtanın bir yanından bir yanına ortak projeler duyurdu. Afrika'daki inancımızın bir işareti olarak Türk Hava Yolları cesur bir karar alarak Afrika pazarına girdi ve hızlı bir şekilde 32 ülkede uçuş noktası sayısını 48'e yükseltti."

Sahra Altı Afrika ile ticaretin 2000'den bu yana sekiz kat artarak 6 milyar dolara ve Afrika'daki Türk büyükelçilik sayısının 5 kat aratarak 34'e ulaştığını aktaran Erdoğan, Türkiye'nin Afrika'yla işbirliğinin sadece diplomasi ve ticaretle sınırlı olmadığını, uluslararası arenada Afrika ülkelerinin çıkarlarını devam ettirmeyi taahhüt ettiklerini belirtti.

"Türkiye, Afrika'nın, yol arkadaşı, hemşehrisi ve dostu olmaya devam edecek"

Erdoğan, makalesini şöyle tamamladı:

"Sonuç olarak, Türkiye, geçtiğimiz on yıl içinde Türk ekonomisi üzerinde olumlu etkisi olan girişimcilik ruhunu teşvik etmek için gerekli adımları atacaktır. Eşim Emine Erdoğan'ın desteğiyle Türkiye'nin başkenti Ankara'da kurulan Afrika El Sanatları Pazarı ve Kültür Evi, Afrika'nın kadın girişimcilerinin gelir elde etmesi adına atılan somut bir adımı temsil etmektedir.

Bizler, ileride, Afrika halkı ile girişimcilik deneyimlerini paylaşmak istiyoruz. Türkiye ve Afrika arasında gelişen işbirliği, ortaklarımızla gerçekten kaynaşarak ve her iki ülkenin çıkarlarına hizmet eden çözümler bularak çok şeyler başarıldığını gözler önüne sermektedir. Bu, aynı zamanda, Afrika'nın gerçek potansiyeli hakkında dünyaya güçlü bir mesaj vermektedir. Benim en sevdiğim Afrika atasözlerinden biri, 'Asıl yoksulluk, arkadaşsız olmaktır'. Türkiye, bugüne kadar olduğu gibi gelecekte de Afrika'nın, yol arkadaşı, hemşehrisi, dostu ve kader ortağı olmaya devam edecektir."

Muhabir: Ayşe Sarıoğlu,Zehra Ulucak,Büşra Selvi Öğütcen




Kaynak: AA