ANKARA - HÜSEYİN ERDOĞAN/ZEYNEP BEYZA KILIÇ

Afrika'daki yatırım imkanlarıyla, kıtada bulunan rezervlerin nasıl değerlendirileceğinin tartışılacağı ve Anadolu Ajansı'nın (AA) "Global İletişim Ortağı" olduğu "Africa Oil and Power Konferansı", 6-7 Haziran tarihlerinde, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin başkenti Cape Town'da yapılacak.

Petrol, doğalgaz ve yenilenebilir enerji potansiyeli yüksek olan Afrika, teknolojik yetersizlikler, altyapı eksiklikleri ve siyasi faktörler nedeniyle bu kaynaklardan istediği seviyede üretim yapamıyor.

Dünyadaki kanıtlanmış petrol rezervinin yüzde 7,6'sı Afrika'da bulunuyor. Geçen yıl dünya genelindeki petrol, doğalgaz keşiflerinin yüzde 40 da Afrika'da gerçekleştirildi. Afrika, yurt dışından gelecek yatırımlarla doğalgaz ve yenilenebilir enerji alanında da potansiyelini açığa çıkarmayı hedefliyor.

Afrika kıtasının, enerjinin yanı sıra diğer sektörlerde de sunduğu fırsatlar bakımından öneminin farkında olan Türkiye, 1998 yılında "Afrika'ya Açılım Eylem Planı"nı kabul etti, 2003'te de "Afrika ile Ekonomik ve Ticari İlişkileri Güçlendirme Stratejisi"ni geliştirdi.

Dışişleri Bakanlığı verilerine göre, Afrika kıtası ile Türkiye'nin ticaret hacmi geçen yıl 17,5 milyar doları aşarken, Türk firmalarının Afrika'ya yönelik yatırımları, 400 milyon doları buldu.

Türk şirketleri, Kuzey Afrika ülkelerinde özellikle tekstil, inşaat ve gıda sektörlerinde yoğun faaliyet gösterirken, Güney Afrika, Sudan, Etiyopya, Kenya, Tanzanya, Uganda ve Nijerya'da inşaat, gıda ve enerji sektörlerinde yatırım yapmayı tercih ediyor.

"Afrika çok iyi gözlemlenmeli"

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Enerji İş Konseyi Başkanı Süreyya Yücel Özden, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Afrika kıtasının Türk enerji şirketleri için birinci derecede önemli olduğunu söyledi. Özden, "Bütün enerji şirketlerimiz Afrika'ya yatırımla ilgileniyor, ancak bölgeye yönelik çok iyi gözlem yapıp oradaki ihtiyaçları ve realiteyi doğru belirlemeliyiz." dedi.

Uluslararası şirketlerin Afrika'daki keşifleri

Türkiye Petrolleri'nin raporuna göre, 2015 yılında dünyada yapılan petrol ve doğalgaz keşiflerinin yüzde 40'ı Afrika derin deniz sahalarında gerçekleşirken, ağırlıklı olarak doğalgaz rezervlerine rastlandı.

Petrol üretiminin uzun yıllardır gerçekleştiği kıtada, kayda değer doğalgaz üretimi henüz yapılamıyor. Geçen yıl Mısır açıklarında dünyanın en büyük doğalgaz keşfiyle birlikte, kıta doğalgaz potansiyelini fark etmeye başladı.

Uluslararası şirketlerin giderek artan keşif ve altyapı yatırımlarıyla Afrika, doğalgazın enerji üretimi içindeki payını artırmayı hedefliyor.

ABD'li enerji şirketi, Kosmos, Moritanya'da 1,4 milyar varil petrol eşdeğeri doğalgaz bulurken, bölgedeki bir başka sahada ise 360 milyon varil petrol eşdeğeri doğalgaz rezervlerine rastlandı.

Afrika'da petrol rezerv ve üretimleri

Dünyada ortalama 1 trilyon 700 milyar varil kanıtlanmış petrol rezervinin yüzde 7,6'sına denk gelen 129 milyar 200 milyon varili Afrika kıtasında bulunuyor.

Afrika'da 48 milyar 400 milyon varille en çok petrol rezervi Libya'dayken, bu ülkeyi 37 milyar 100 milyon varille Nijerya ve 12 milyar 700 milyon varille Angola izliyor.

Cezayir 12 milyar 200 milyon varille dördüncü sırada yer alırken, Mısır 3 milyar 600 milyon varil rezerviyle ilk beş arasına giriyor.

Dünyada günlük ortalama 95 milyon varilin üzerinde petrol üretimi gerçekleşirken, Afrika buna 8 milyon 263 bin varille katkı sağlıyor.

Kaynak: AA