ANKARA

Afrika'da geçen yıl iç karışıklar, doğal felaketler ve çeşitli nedenlerden 12,6 milyon kişinin ülkeleri içinde yerlerinden edildiği bildirildi.

Merkezi Cenevre'de bulunan Ülke İçi Yerinden Edilenler İzleme Merkezi (IDMC), Afrika raporunu yayımladı.

Raporda, sadece geçen yıl 3,9 milyon kişinin çatışmalar 1,1 milyon kişinin de doğal felaketler nedeniyle yer değiştirmek zorunda kaldığı kaydedildi.

Her gün 15 bin kişi yerlerinden edildi

Çatışmalar nedeniyle, bu yılın ilk yarısında günde ortalama 15 bin kişinin göç etmek durumunda kaldığına vurgu yapılan raporda, dünyada çatışmalar nedeniyle yer değiştirenlerin yüzde 40'ının Afrika'da olduğu belirtildi.

Raporda, Afrika'da geçen yıl 12,6 milyon kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığına vurgu yapılırken 2017'nin ilk 6 ayında, çatışmalardan ve doğal felaketlerden en çok etkilenen 5 ülkenin sıralaması paylaşıldı.

KDC en çok yer değiştirilen ülke oldu

Buna göre, sıralamada, Kongo Demokratik Cumhuriyeti (KDC), 997 bin kişiyle çatışmalar nedeniyle en çok yer değiştirilen ülke oldu.

Listede KDC'yi 213 bin kişiyle Etiyopya, 206 bin kişiyle Orta Afrika Cumhuriyeti, 163 bin kişiyle Güney Sudan ve 162 bin kişiyle Gambiya izliyor.

Doğal felaketler nedeniyle ise Madagaskar'da 247 bin, Mozambik'te 167 bin, Malavi'de 34 bin, Kenya'da 25 bin ve Angola'da 11 bin kişi yerlerinden oldu.

Muhabir: Fatma Esma Arslan

Kaynak: AA