KABİL

Ramazana terör olayları ve çatışmaların gölgesinde giren Afganistan'da halk, iftar hazırlıkları için semt pazarlarına akın ediyor.

Başkent Kabil sakinleri, ramazanın gelmesiyle canlanan semt pazarlarından iftar ve sahur hazırlıkları için alışveriş yapıyor.

Afgan halkının iftar sofralarının olmazsa olmazlarından "Cilebi" adlı tatlı da semt pazarlarında en çok rağbet gören ürünler arasında yer alıyor.

Cilebi satıcılarının tezgahlarında iftar saatinin yaklaşmasıyla yoğunluk yaşanıyor.

Satıcılar, iftar öncesi müşterilerine tatlı yetiştirebilmek için zamanla yarışıyor.

Afgan halkının geleneksel iftar tatlılarından Cilebi, yumurta, şeker ve undan yapılıyor.

Ülkede yüzyıllardır devam eden bir diğer ramazan geleneği de sahurun et ile hazırlanan Afgan pilavıyla yapılması.

Semt pazarlarında çok sayıda pirinç çeşidi bulmak mümkün. Ülkenin en kaliteli pirinci, kuzeydeki Kunduz vilayetinde yetiştiriliyor. Kunduz'da yetişen pirinç, ülke geneline yetmediği için Pakistan ve Hindistan'dan da pirinç ithalatı yapılıyor.

Tarım ülkesi Afganistan, savaşlar ve altyapı eksikliği nedeniyle tarım ürünleri ihtiyacının neredeyse yarısını diğer ülkelerden ithal ederek karşılıyor.

İftarda yeşil çay, badem, ceviz ve kuru üzüm tüketiliyor

Yıllardır devam eden savaş ve çatışmalara rağmen halk, ramazan boyunca komşuları, arkadaşları ve yakınlarını iftara davet ediyor.

İftarda ana yemeğin ardından meyve yiyen Afgan halkı, daha sonra da yeşil çay eşliğinde badem, ceviz ve kuru üzüm tüketiyor.

Ülke nüfusunun yarıya yakınının işsiz olması ve nüfusun büyük bir kısmının yoksulluk sınırının altında yaşaması nedeniyle bazı evlerde iftarda sadece ekmek ve çay bulunuyor.

Muhabir: Sayed Khodaberdi Sadat

Kaynak: AA