VAN - Sıtkı Yıldız/Mesut Varol

AA ekibi, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Van İl Müdürlüğü ekiplerinin eğitim ve tatbikatlarını görüntüledi.

Van AFAD İl Müdürü Osman Uçar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede yaşanabilecek depremlere anında ve doğru şekilde müdahale edebilmek için çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini söyledi.

Uçar, Van'da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde yaşanan yıkıcı iki depremin ardından kentte gerekli tüm çalışmaların yapıldığını anlattı.

"Teçhizat ve donanım konusunda yeterliyiz"

Uçar, ekiplerce arama kurtarma köpeği "Naz"a da eğitim verildiğini belirterek, köpeğin geçen yıl Samsun'da yapılan sınavda Türkiye üçüncüsü olduğunu söyledi.

Donanımları hakkında bilgi veren Osman Uçar, şunları kaydetti:

"Bunun dışında makine, teçhizat, donanım, araç ve gereçler konusunda yeterliyiz. 2011 depreminde bütün Türkiye'deki arama kurtarma birliklerinden personel, araç ve gereç takviyesi aldık ama Van ölçekli kendi bünyemizde yapacağımız çalışmalara yetebilecek kadar kapasiteye sahibiz. Personelimiz eğitimli ve donanımlıdır. 2011 yılındaki depremler 81 il müdürlüğünün kendini yetiştirmesi ve geliştirmesi açısından bir sınav oldu. Bu dönemde iyi tecrübeler kazanıldı. Bu tecrübeleri de daha sonrasında yaşadığımız olaylara aktarıyoruz ve başarılarımızı yeniliyoruz."

"7 gün 24 saat depreme hazırız"

AFAD Arama ve Kurtarma Birlik Müdürü Necat Sever de olası depreme karşı 7 gün 24 saat göreve hazır olduklarını, bunun için eğitimlerini sürdürdüklerini anlattı.

Dağcılık, kentsel arama kurtarma ve diğer risklere karşı personeli sürekli eğitimden geçirdiklerini ifade eden Sever, "Deprem döneminde arkadaşlarımız depremzede olmalarına rağmen yine ilk müdahaleyi onlar yaptı. Deprem şokunu atlatmadan depreme müdahale ettik. Van AFAD olarak büyük bir başarı elde ettik. Bu başarımız da Türkiye ve dünya çapında takdir gördü. Depreme her an her yerde müdahale edebilecek kapasiteye sahip ekiplerimiz var. 66 arama kurtarma personeline, K9 köpeklerine, çok sayıda araç gerece sahibiz." dedi.

Kaynak: AA