Radikal Gazetesi'nden İsmail Saymaz'ın haberine göre Gezi Parkı gösterileri başladıktan hemen sonra görev yaptıkları İstanbul Anadolu Adliyesi içerisinde, kırk kadar hukukçu ve memurla birlikte, eylemlere destek açıklaması ve alkışlı protesto yapan Kartal Hukukçular Derneği (KHD) Başkanı Mehmet Ümit Erdem ve yardımcısı Osman Zeki Erdoğan’a 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nu muhalefet suçundan dava açıldı. Avukat Erdem, aynı zamanda Ali İsmail Korkmaz Davası’nın avukatları içinde yer alıyor. 

Anadolu Adliyesi, 4 Haziran’da Gezi Parkı eylemine sahne oldu. KHD Başkanı Erdem ve Yardımcısı Erdoğan’ın öncülük ettiği 15 kadar avukat, saat 12.00’de adliyede polis noktası önünde toplandı. Sayıları 40’a çıkan avukatlara, öğle molasına çıkan adliye çalışanları da katıldı. Yaklaşık 150 kişilik topluluk, beş dakika alkışlı protesto yaptı. Erdem, yaptığı açıklamada, aynı eylemi ertesi gün tekrarlayacaklarını ve adliyedeki KESK üyesi memurların iş bırakacağını açıkladı. Topluluk “Tayyip’e karşı omuz omuza”, “Her yer Taksim, her yer direniş”, “Çapulcular burada Tayyip nerede” ve “Taksim bizim, İstanbul bizim” diye slogan attı.

Bir sonraki gün, 5 Haziran’da, ilk önce KESK üyesi memurlar iş bıraktı. Adliyenin önünde halay çeken memurlar Beyazıt’ta yapılan gösteriye gitti. Sonra adliyede KHD’li Erdem ile Erdoğan’la 40 avukat ve kimi memurlar toplandı. Topluluk adına Erdem ve Erdoğan birer konuşma yaparak, Gezi eylemlerini desteklediklerini açıkladı. Daha sonra topluluk, C Blok önüne yürüyerek, eylemi her gün sürdüreceklerini açıkladıktan sonra, polis müdahalesi olmaksızın dağıldı.

Bu eylem sonrasında savcılık, avukat Erdem ve Erdoğan hakkında, “adliyede izinsiz olarak toplanarak alkışlarla ve slogan atarak Gezi Parkı’nda başlayan olayları protesto ettikleri” için 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 22. maddesinde düzenlenen “kamu hizmeti görülen bina ve tesislerde ve bunların eklentilerinde toplantı yapılamayacağı” şeklindeki yasağın ihlal edildiği gerekçesiyle dava açtı. Anadolu Adliyesi 15. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın ilk duruşması, 6 Mart’ta görülecek.