Adalet Bakanlığının Avrupa Konseyi ile birlikte yürüttüğü ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Türkiye’de Mahkeme Yönetimi Sistemine Destek (MYSD) Projesi kapsamında yürütülen çalışmalar esnasında Adalet Bakanlığı mensupları, hâkimler, Cumhuriyet savcıları, adliye çalışanları, avukatlar, Baro ve Türkiye Barolar Birliği temsilcileri ile yapılan görüşmeler ve adliyelere yapılan çalışma ziyaretleri sonucunda mevcut sistemde en çok eleştirilen noktalar belirlenmiş ve bu sorunların çözümleri için yeni kurum ve kadrolar önerilmiştir.

Hukukihaber'in edindiği bilgiye göre, 

Adliye Müdürleri
Adliye idaresinin mevcut yapısında, Cumhuriyet Başsavcısı her adliyede idari bakımdan oldukça güçlü bir konuma sahiptir ve adliyenin genel idaresinden sorumludur. Güvenlik, sağlık, mali idare, tesis yönetimi, insan kaynakları yönetimi vb. Cumhuriyet Başsavcısı tarafından icra edilmesi gereken görevlerden birkaçıdır. İdari görevlerin yalnızca bir kısmı Adalet Komisyonu Başkanı ve İdare ve Vergi Mahkemesi Başkanına aittir.
Başta orta ve büyük ölçekteki adliyeler olmak üzere, Cumhuriyet Başsavcıları idari görevleri ile ilgilenmekten soruşturmaya ve Cumhuriyet Savcılığı biriminin adli bakımdan idaresine yeterli düzeyde vakit ayırmakta zorlanmaktadırlar.
Cumhuriyet Başsavcısı her adliyede mali talepleri Adalet Bakanlığı ile koordine eden tek yetkilidir. “Türkiye’de Mahkeme Yönetimi Sistemine Destek” Projesi (MYSD) süresince yapılan İhtiyaç Tespit Çalışmaları, Cumhuriyet Savcılıkları ile mahkemeler arasındaki ilişkilerde mahkemelerin idari anlamda etkiden tamamen vareste olmadıklarını, Cumhuriyet Savcılıklarının mahkemeler üzerinde idari yapılanma temeline dayalı bir etkisi olabildiğini göstermiştir.

Yeni Adliye Müdürü mevcut “İdari İşler Müdürü”ne kıyasla daha güçlü bir şekilde hâkim ve Cumhuriyet savcılarını idari bakımdan desteklemelidir.
Bu görevini yerine getirebilmesi için Adliye Müdürünün gerekli eğitimi almış ve tecrübeye sahip profesyoneller arasından seçilerek gerekli sorumluluk ve yetki ile donatılması gerekmektedir.
Bu uygulamanın gerçekleştirilmesinden umulan en temel üç fayda;
• Cumhuriyet Başsavcıları ve Adalet Komisyonu Başkanları ile hâkim ve Cumhuriyet savcılarının idari görevlerinin ideal seviyeye indirgenmesi,

• Adliyenin işleyişine yönelik her türlü ihtiyacın profesyonel bir yönetim anlayışı içinde karşılanması ve kaynakların etkin kullanımı,

• Mahkemeler ile Cumhuriyet Savcılıklarının idari bakımdan tamamen ayrılması yönündeki ilk adımın atılmasıdır.
İhtiyaçların karşılanması sorumluluğunun Cumhuriyet Başsavcısından alınarak Adliye Müdürüne verilmesi sistemi daha şeffaf hale getireceği gibi hesap verebilirliğini de arttıracaktır. Ayrıca, idari görevlerinden arındırılan Cumhuriyet Başsavcıları, Komisyon Başkanları, hâkimler ve Cumhuriyet savcıları yargılamaya ilişkin asli görevlerine odaklanma imkanı bulacaklardır.
  
Adliye Müdürlerinin Yeni Mahkeme Yönetimi Sisteminde Önerilen Görevleri

1. Adliyelerin temizlik, güvenlik, aydınlatma, ısıtma ve soğutma, bakım ve onarım işlerini yerine getirilmesini sağlamak.

2. Cumhuriyet Savcılıklarının, mahkemelerin ve icra dairelerinin kırtasiye ve sarf malzemeleri ile mefruşat türünden ihtiyaçlarını tespit ederek giderilmesi için gerekli işlemleri yapmak.

3. Cumhuriyet Savcılıkları, mahkemeler ve icra dairelerine her düzeyde genel destek vermek (Tüm idare ve koordinasyon görevleri buna dahildir).

4. Yargıya ilişkin farklı projelerden kaynaklanan uygulamaları desteklemek ve koordine etmek.
5. Cumhuriyet Savcılıklarının ve mahkemelerin ihtiyaçlarını ayrı ayrı tespit etmek ve bütçelerini hazırlamak.

6. Sivil savunmaya ilişkin görevleri yürütmek.

7. İlgili birimlerce hazırlanan aylık rapor ve tabloları Adalet Bakanlığına göndermek.

8. Adli sicil bürolarının hesaplarının kontrolünde Cumhuriyet Başsavcılarına yardımcı olmak.

9. Posta masraflarını aylık olarak kontrol etmek.

10. Kütüphanenin idare ve denetimini yapmak.

11. Kafeterya, çay ocakları ve ziyaretçilerin toplandığı yerlerin işleyişinin gözetim ve denetimini yapmak.

12. Adliyede düzenlenecek meslek içi ve hizmet içi eğitimler için gerekli hazırlıkları ve organizasyonu yapmak.

13. Yemekhaneye ilişkin görevleri yerine getirmek.

14. Bilgi edinme müracaatlarını yönetip ilgili birimlere yönlendirmek.

15. Hâkim ve Cumhuriyet savcıları ile avukat adaylarının gereği gibi staj yapabilmeleri için gerekli imkanları temin etmek.

16. Keşif, otopsi, vb. için gerekli araçların organizasyonunu yapmak.

17. Cumhuriyet Başsavcılığının yetki alanında çıkan süreli / süresiz yayınları teslim alarak alındı belgesi vermek ve teslim alınan yayını ilgili Cumhuriyet savcısına ulaştırmak.
18. Tutuklu bekleme odası bulunan yerlerde bu yerleri kontrol etmek ve eksikliklerin giderilmesi için gerekli işlemleri yapmak.

19. İdari işler müdürü sıfatı ile yaptığı diğer görevleri yapmak.

(http://www.hukukihaber.net)