Bahri KARATAŞ/ İZMİR, (DHA)- İzmir Adliyesi'nde taşeron işçilerin bağlı olduğu alt yüklenici Zirve Temizlik Şirketi'nin ihaleyi kaybetmesi üzerine 13 yıldır adliyede çalışan 45 temizlik işçisi, geçen cuma günü işten çıkartıldı. Kendilerine haksızlık yapıldığını belirterek tepki gösteren, "İşimizi geri istiyoruz" diyen işçiler, bugün adliye önünde eylem yaptı.

İşten çıkartılan işçilerin katıldığı, İzmir Adliyesi C kapısı önündeki eyleme, Büro Emekçileri Sendikası (BES) İzmir Şubesi Başkanı Ramiz Sağlam da destek verdi. Taşeron işçilerin sözcüsü Duygu Yekeler, kendilerine daha önceden bildirimde bulunulmadığını belirtti. Yekeler, "İhaleyi kazanan Öner şirketi yetkilileri önce bizlere, 'eski şirketle ilişkinizi kesin, yarından itibaren sizi kendi şirketimizde işe alacağız' dedi. Daha sonra ise işimize son verildi. Yıllardır adliyenin her işini biz yaptık. Biz, neden işten çıkarttıklarını bilmek istiyoruz. İşçi alımı yapılacağı söylendi, peki bizi neden işten çıkartıyorlar" dedi. Bugüne kadar herhangi bir belge imzalamadıklarını belirten Yekeler, buna rağmen geçen cumartesi günü işe gittiklerinde, polis zoruyla, adliyeden içeri alınmadıklarını belirtti. Bu durumu tutanakla tespit ettirdiklerini ifade eden Yekeler, "İşimizi geri istiyoruz" diye konuştu.

İşten çıkartılan bazı işçiler de, "Bizler 11-13 yıllık işçileriz, senelik izinlerimizi son 3 yıldır kullanabiliyoruz, onu da 1 hafta kullanıyorduk. İzne çıktığımız zaman da 'yerinize birini bulun' diyorlardı. Tazminatlarımız birikmesin diye her yıl giriş-çıkış yapılıyordu. Bu yüzden hiçbir hak talep edemezsiniz deniyordu bizlere. İşimizi alana kadar hep beraber mücadele edeceğiz. Tek tatil günümüz olan pazar günleri bile geçinebilmek için evlere temizliğe gidiyorduk" dedi.

İşten çıkartılan 45 kişi, haklarını almak için hukuk mücadelesi başlatacaklarını söyledi.

İhaleyi kazanan yeni şirketin elemanları ise adliyede işe başladı.