Soruşturma nedeniyle muhafaza edilen suç eşyalarının tutulduğu adli emanet memurlukları, Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu'nca denetime tabi tutuldu. Müfettişlerin yaptığı incelemede, inanılmaz ihlallere rastlandı. kurulun uyarıları içeren öneriler listesinde işte ön plana çıkanlar: 

- MÜZELİK ESERLER DEPODA: Soruşturma nedeniyle el konulan kültür ve tabiat varlıklarının depolarda bulunduğu görüldü. Eserler, müzelere teslim edildi.  

- SİLAHLAR NEDEN TUTULDU: Suç kapsamındaki tabanca, tüfek ile patlayıcı maddelerin jandarma yerine emanet deposunda muhafaza edildiği belirlendi. Haklarında kesinleşmiş müsadere kararı bulunan ateşli silahların da hala jandarmaya ait depolarda tutuldukları ortaya çıktı.

- UYUŞTURUCULAR DA ÇIKTI: Emanette kayıtlı esrar, eroin, kokain, baz morfin, extacy gibi uyuşturucu maddenin müsaderesine karar verildiği halde tasfiyesinin yapılmadığı belirlendi.  

- KIYMETLİ EŞYAYA TEK ANAHTAR: İlgili yönetmelik gereğince kıymetli eşyaların tutulduğu kasanın en az iki kişi tarafından açılıp kapatılır nitelikte olması gerekiyor. Buna karşın, müfettişler kıymetli maden veya taşlardan üretilmiş, antika vasfı olan eşya ve senetlerin muhafaza edildiği kasaların tek anahtarının bulunduğunu belirledi. Bazı altın kolye, bilezik, döviz gibi kıymetli evrak ve eşyaların da deftere kaydedilmediği saptandı. 

- KAYITLAR EKSİK: Müfettişlerin denetiminde, aynen muhafazası emredilen bazı milli paraların kaydının yapılmadığı da anlaşıldı. Yönetmeliğe göre, emanete alınan her paranın, bu iş için ayrılan kasa defterine işlenmesi gerekiyor.
 

Hakkı KURBAN / AKŞAM