ANKARA- Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkına ilişkin soru önergesini yanıtlayan Adalet Bakanı, 6216 sayılı Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanunun; "Bireysel başvuru hakkı" kenar başlıklı 45. maddesinin birinci fıkrasında, herkesin, Anayasada güvence altına alınmış temel hak ve özgürlüklerinden, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve buna ek Türkiye'nin taraf olduğu protokoller kapsamındaki herhangi birinin kamu gücü tarafından ihlâl edildiği iddiasıyla Anayasa Mahkemesine başvurabileceğini söyledi.

Adalet Bakanı Ergin, bireysel başvuru hakkının kullanılmasında, başvuru usulü ile kabul edilebilirlik şartlarına ilişkin hususların yasada yer alan hükümlerle düzenlendiğini, başvuruların incelenmesi ve değerlendirilmesinin bu hükümler çerçevesinde ve Anayasa Mahkemesi tarafından gerçekleştirildiğini kaydetti.

EKSİKLİĞİ GİDERİLMEYEN 357 BAŞVURU HAKKINDA İDARİ RET KARARI VERİLDİ
Adalet Bakanı, Anayasa Mahkemesi Başkanlığı Genel Sekreterliğiyle yapılan yazışmaya verilen cevapta; bireysel başvuruların başladığı 23 Eylül 2012 tarihinden 7 Haziran 2013 tarihine kadar Mahkemeye toplam 5 bin 100 başvuru yapıldığını, bu başvurulardan bin 53'ü hakkında kabul edilemezlik kararı verildiğini söyledi.

Adalet Bakanı, Mahkemeye yapılan başvurularda işlem eksikliği tespit edilen dosyalara, 6216 sayılı Kanunun 47. maddesinin altıncı fıkrası uyarınca onbeş günü geçmemek üzere Mahkeme Yazı İşleri tarafından eksiklileri gidermek için ek süre tanındığını; ek süreye rağmen eksikliği giderilmeyen 357 başvuru hakkında idari ret kararı verildiğini belirtti.

BAŞVURULARIN YÜZDE 70'İ ADİL YARGILANMA HAKKI
Bakan Ergin, Mahkemeye yapılan bireysel başvuruların; yüzde 70'inin adil yargılanma hakkı, yüzde 8'inin mülkiyet hakkı, yüzde 7'sinin kanun önünde eşitlik, yüzde 5'inin etkili başvuru hakkı, yüzde 3'ünün kişi hürriyeti ve güvenliği ile seçme ve seçilme hakkı, yüzde 7'sinin ise diğer haklar kapsamındaki başvurulardan oluştuğuna işaret etti.

TOPLAM 8 BİN 500 BAŞVURU
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ise, "Bugüne kadar, şu son birkaç güne kadar Anayasa Mahkemesine yapılan başvurusu sayısı 8 bin 500 civarında. Bu 8 bin 500 başvurunun hemen hemen 3 bin civarında bir rakamın dosyası kapatılmış durumda, yani bakıldı ve bitirildi" dedi.

Kılıç, şöyle konuştu: "Bugüne kadar, şu son birkaç güne kadar Anayasa Mahkemesine yapılan başvurusu sayısı 8 bin 500 civarında. Bu 8 bin 500 başvurunun hemen hemen 3 bin civarında bir rakamın dosyası kapatılmış durumda, yani bakıldı ve bitirildi. Biz yıla 5 bin devirle girdik. Bu iyi bir sonuç mudur? Bence iyi bir sonuç değildir. Ancak şunu hepinizin büyük bir olgunlukla ve büyük bir makuliyet ölçüleri içinde karşılayacağınızdan eminim, henüz Anayasa Mahkemesinin Anayasa'ya uygun olarak bu konudaki içtihadları ortaya çıkmış değil. Yavaş yavaş çıkmaya başladı bunlar. Bu konuda işin esasına girilerek icra kararları da verilmeye başladı. Biz işin başında olduğu gibi bugün de halkımızdan bu konuda biraz daha sabır istiyoruz. Bunun sonunda inanıyorum ki çok daha halkımızın hoşuna gidecek ve bu ihlalleri en aza indirecek kararları vereceğimize inanıyorum."

“USÜL HATASI” DİYOR
"Bu bitirilmiş olan dosyaların çok büyük bir çoğunluğunun usuli hatalardan kaynaklandığını belirtmek istiyorum" diyen Kılıç, usullerle ilgili bugün yapılan toplantıyı önemsediğini yineledi. Kılıç, başvuruların üçte ikisinin avukatlar, geri kalanın ise doğrudan yapıldığını da bildirdi.

yurtgazetesi