Çatı aday için imza veren milletvekillerinin bu imzalarını geri çekerek yeni bir aday için imza vermesinin olanaklı olup olmadığı sorgulanmaktadır.

Cumhurbaşkanlığına aday gösterilmesi konusu anayasanın 101.maddesi ve buna göre çıkartılmış özel yasanın 7.maddesinin 1.fıkrasında düzenlenmiştir.

Anayasamızın 21.10.2007 günü yapılan halk oylamasıyla değiştirilen 101.maddenin 3.fıkra 1.cümlesi şu düzenlemeyi getirmiştir:

Cumhurbaşkanlığına Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri içinden veya Meclis dışından aday gösterilebilmesi yirmi milletvekilinin yazılı teklifi ile mümkündür.

6271 sayılı Cumhurbaşkanı Seçimi Kanununun  “Aday gösterilme” başlıklı 7.maddenin 1.fıkrası da aynen şöyledir:

“Cumhurbaşkanlığına Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri içinden veya Meclis dışından aday gösterilebilmesi en az yirmi milletvekilinin yazılı teklifiyle mümkündür. Her bir milletvekili ancak bir aday için teklifte bulunabilir.”

Başka hiçbir maddede aday gösterilme ile ilgili hüküm bulunmamaktadır.

İki metinde de “hazırlanan bir teklifi imzalayanların” teklif henüz Yüksek Seçim Kuruluna teslim edilmeden imzasını geri almasını engelleyen bir hüküm bulunmamaktadır. Anayasa Hukuku Kurallarına göre bu konu yorumla düzenlenemez ve değiştirilemez.

Bu açıklamalar ile yukarıya aktardığımız Anayasa ve özel yasanın hükümleri karşısında, parti kararlarıyla değil Milletvekillerinin özgür iradesiyle aday göstermek gerektiği açıktır. Özgür irade resmiyete intikal etmedikçe sınırsız olarak değişebilir. Önemli olan, partili veya bağımsız en az 20 Milletvekilinin imzaladıkları dilekçeyi Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığına intikal ettirmesidir.

Düşüncesini değiştirerek Sayın Emine Ülker TARHAN’ın veya başka birinin adaylığına imza vermek isteyen Sayın Milletvekilleri, ilk attıkları imzanın geçersiz olduğunu Gün ve saatini alındı belgesine yazdırarak Yüksek Seçim Kuruluna verecekleri dilekçe ile belirttikten sonra gene gün ve saat belirterek yeni öneri listesini imzalayabilirler. 



Av.Ömer YASA