25 Temmuz 2011 tarihinde başlayan bir uygulama ile asliye ticaret mahkemelerinde tek hakim sistemine geçilmişti. Yeni Yaklaşımlar sitesininin haberine göre HSYK bu kez tek hakimli asliye ticaretlerin başarısız olduğunu tespit etti ve yeniden heyet sistemine geçilmesine  karar verdi. Adalette yap boz ile ne kadar adalet sağlanır?
Yeni Yaklamşımların haberi:
HSYK yaptığı çalışmalar sonucunda, Asliye Ticaret Mahkemeleri’nin eskiden olduğu gibi, heyet halinde çalışmasına karar verdi.

25 Temmuz 2011 tarihinden beri tek hakimli (*) olarak yargılanma yapan, Asliye Ticaret Mahkemeleri’nin bu süreçte başarısız olduğuna karar veren HSYK, yeniden heyet halinde yargılama yapılmasına karar verdi. Önümüzdeki günlerde karar bağlanarak uygulamasına başlanacak yeni düzenin, önceki düzenden farkı ise, İdare ve Vergi Mahkemeleri’nde olduğu gibi (**) bazı davaların tek yargıçla çözümlenebilmesi olacak.

HSYK’nın yeni düzenlemeye ilişkin kararını yılbaşından önce vermesi beklenmektedir.

 

Yeni Yaklaşımlar

(*)

BİRİNCİ DAİRE KARARI: 16.05.2011/879

5235 sayılı Adlî Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkında Kanunun 5 inci maddesinin ikinci fıkrasını “Sulh hukuk, asliye hukuk ve asliye ticaret mahkemeleri tek hakimlidir.” şeklinde değiştiren, 6110 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi ve aynı Kanunun Geçici 3 üncü maddesi dikkate alınarak, ticaret mahkemelerinin 25/7/2011 tarihinden itibaren tek hakimli olarak çalışmaya başlamalarına, 25/7/2011 tarihine kadar ticaret mahkemelerinin heyet halinde çalışmaya devam etmelerine oybirliği ile karar verilmiştir.

  (**)

Tek hakimle çözümlenecek davalar:

Madde 7 – 1. (Değişik birinci fıkra: 8/6/2000 - 4577/3 md.) Uyuşmazlık miktarı yirmibeşbin Türk Lirasını aşmayan;

a) Konusu belli parayı içeren idarî işlemlere karşı açılan iptal davaları,

b) Tam yargı davaları,

İdare mahkemesi hâkimlerinden biri tarafından çözümlenir.

2. (Değişik: 8/6/2000 - 4577/3. md.) 6 ncı maddenin (a) ve (b) bentlerinde belirtilen uyuşmazlıklardan kaynaklanan toplam değeri yirmibeşbin Türk Lirasını aşmayan davalar, vergi mahkemesi hâkimlerinden biri tarafından çözümlenir.

3. Bu tür davaların hakimler arasında dağılımına ilişkin esaslar, işlerde denge sağlanacak biçimde mahkeme başkanı tarafından önceden tespit edilir.