Mehmet ÇINAR

ANTALYA - Antalya’daki dinlenme tesislerinin giriş kapısında, Adalet Tanrıçası Themis’in iki heykeli de konuldu. Bir elinde kılıç, diğer elinde terazi tutan, ’Gözü bağlı’ iki Themis heykeli alçıdan; eşitlik ve objektifliğin simgesi teraziler ise zincir ile sac kullanılarak yapıldı. Deniz kıyısındaki tesiste bulunan bu iki heykelin terazileri, rüzgârlı havalarda ’birbirine çarpıp ses çıkardıkları’ gerekçesiyle görevliler tarafından şeffaf bir bantla vücutlara yapıştırıldı. Bu uygulama kamuoyuna, ’Adaletin sesi kesildi’ diye yansıdı.

YAPIŞTIRMA FAYDA ETMEDİ

Daha sonra heykeldeki bantlar sökülüp, teraziler bu kez japon yapıştırıcısı ile yapıştırıldı. Yapıştırıcının da bir süre sonra etkisini yitirmesi ile teraziler yeniden rüzgarda birbirine çarparak ses çıkarmaya başladı. Bunun üzerine iki Themis heykeli de, tesislerin giriş kapısında yapılan yeni düzenleme sırasında tamamen kaldırıldı.

Yunan mitolojisinde Uranüs ve Gaia’nın kızı olan adalet ve düzen tanrıçası Themis’in elindeki terazi eşitlik ve objektifliği, kılıç yaptırım gücünü, gözünün bağlı olması da kişilerin kim olduğunu önemsemeden, vicdani olarak karar verilmesini temsil ediyor. (dha)






radikal