İranlı Reza Zarrab, eski bakan çocukları ile iktidara yakın üst düzey yöneticiler, milyarlık rüşvet ve yolsuzluk iddialarına rağmen yargılanmaktan savcılık kararıyla kurtuldu. Ancak birçok belediye başkanı ve bürokratı düğünlerde taktıkları çeyrek altınlar yüzünden Sayıştay’da yargılandı. ‘Kamu zararı’ gerekçesiyle hediye olarak takılan altınların iadesi istendi.

17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmaları, hükümetin müdahalesiyle takipsizlik kararı verilerek kapatılmışken, memur ve bürokratlar, en küçük yolsuzluk şüphesinde bile yıllarca mahkemelerde hesap veriyor. Haklarında milyonlarca dolarlık rüşvet ve haksız kazanç iddiası bulunan eski bakan çocukları ve İranlı Reza Zarrab yargılanmaktan kurtuldu. Buna karşın, hediye olarak çeyrek altın takan belediye başkanları, folklor ekibine meşrubat ısmarlayan üst düzey devlet memurları, odasında şeker bulunduran bürokratlar devleti zarara uğrattığı gerekçesiyle soruşturmaya maruz kaldı. Düğünde çeyrek altın takan birçok belediye bürokratı devleti zarara uğrattığı iddiasıyla halen yargılanıyor. Sayıştay 8. Dairesi, Yozgat Yerköy Belediyesi’nde 2008’de düğün ve çeşitli etkinliklerde hediye edilmek üzere alınan altın bedellerinin belediye bütçesinden ödenmesi sebebiyle 5 bin 962 liranın belediye başkanından tahsiline hükmetti. Fakat karar, Sayıştay Temyiz Kurulu’ndan döndü. Sayıştay 2. Dairesi ise Yüzüncü Yıl Üniversitesi Vakfı’na ait lojmanlarda düşük tarifeden  doğalgaz kullanılmasını haksız buldu. Karar geçen ay Sayıştay Temyiz Kurulu’nda da onandı ve 19 bin 266 liralık doğalgaz bedeli sorumlulardan tahsil edildi. Sayıştay daireleri, 2013 yılında 181 milyon 259 bin 540 liralık kamu zararı tespit etti ve bunun 46 milyon 769 bin 84 lirası sorumlulardan geri alındı.

Kamu kurumlarının malî denetimleri sırasında kamu zararı şüphesi halinde sorumlu bürokratlar Sayıştay dairelerinde yargılanıyor. Yargılama sonucunda kamuyu zarara uğrattığı tespit edilen bürokratlardan para tahsil edilememesi durumunda, haciz ya da maaş kesme cezası uygulanıyor. Dairelerde yargılanan birbirinden ilginç kamu zararı davaları var. Özellikle belediye başkanlarının düğünlerde taktıkları çeyrek altınla başı dertte. Sayıştay 8. Dairesi, Yozgat Yerköy Belediyesi’nde 2008’de düğün ve çeşitli etkinliklerde hediye edilmek üzere alınan altın bedellerinin belediye bütçesinden ödenmesi sebebiyle 5 bin 962 liranın belediye başkanından tahsiline hükmetti. Karara itiraz eden başkan, Sayıştay Temyiz Kurulu’na sunduğu dilekçede özetle şu ifadeleri kullandı: “Örf âdet gereği çocuğunu evlendiren veya sünnet düğünü yapan vatandaşlar belediye başkanını yanlarında görmek istiyor. Davet üzerine katıldığım bu törenlerde örf âdet gereği evlenen çifte veya sünnet olan çocuğa hediye takı takılıyor. Bazı büyükşehir belediye başkanları sosyal amaçlı her yıl toplu sünnet ve nikâh törenleri düzenlemekte ve bu şekilde sosyal yardımda bulunmaktadır.” Başkan, altınların ödemesinin mevzuatta yer alan “Belde için gerekli olan veya mahallî örf, âdet ve sosyal yaşantı içinde gerekli sayılan etkinlik ve törenler için (nişan, nikâh, ölüm gibi) harcama yapılabilir.” hükmüne istinaden belediye bütçesinden yapıldığını söyledi. Temyiz Kurulu başkanın belediyeyi temsilen katıldığı törenlerde altın hediye etmesinin örf, âdet ve sosyal yaşantı için gerekli sayılan etkinlikler kapsamında bulunduğundan, harcamada mevzuata aykırılık görülmediğine hükmetti. Tazmin hükmünün kaldırılmasına karar verdi. 2009’da Sayıştay uzmanlarının yaptığı denetimlerde Bilecik Bozüyük Belediye Başkanı’nın katıldığı törenlerde takılmak üzere başkanlık bütçesinden değeri 10 bin 50 lira olan 134 çeyrek altın aldığı tespit edildi. Başkan, Sayıştay 3. Dairesi’nde yargılandı. Daire, başkandan 10 bin 50 liranın tahsiline hükmederken, itiraz üzerine Temyiz Kurulu geçen nisanda tazmin hükmünün kaldırılmasına karar verdi. Sayıştay 4. Dairesi, 2006’da Isparta Belediyesi’nin Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü içinde oluşturulan Hanımlar Meclisi’nin ailelere yaptığı ziyaretlerde ikram ve hediyelerin alınması sebebiyle 5 bin 223 liranın belediye yetkililerinden tahsil edilmesine hükmetti. Temyiz Kurulu, 2011’de tazmin hükmünün kaldırılmasına karar verdi. Sayıştay’ın gördüğü davalarda suçlu bulunan çok sayıda memurdan ise paraların tahsiline karar verildi. Sayıştay denetçileri, Yüzüncü Yıl Üniversitesi’ndeki denetimde, üniversitenin vakfına ait lojmanlarda yasada yer almadığı halde daha düşük tarifeden doğalgaz kullanıldığı tespit etti. Denetçilerin raporu Sayıştay 2. Dairesi’nde yargılama konusu yapıldı. Denetçilerin tespitini yerinde bulan Daire, 19 bin 266 liranın sorumlulardan tahsil edilmesine karar verdi. Kararın Temyiz Kurulu’na gelmesinin ardından, kurul 16 Eylül 2014’te dairenin tahsil kararını uygun buldu.

27 Ekim 2014, Pazartesi



http://www.zaman.com.tr/ekonomi_adaletin-iki-yuzu-hediye-ceyrek-altina-yargilama-milyarlik-rusvetlere-takipsizlik_2253551.html