Van’ın Erciş ilçesindeki yeni adalet sarayının inşaatına 2009’da başlandı. 2011’deki depremde eski adalet sarayı ağır hasar gördü, gözler yeni binaya çevrildi. İnşaat halindeki adalet sarayı için dönemin Adalet Bakanı Sadullah Ergin, “6 ay sonra hizmetinizde” dedi, ama 30 geçmesine rağmen hala bitirilemedi. Adalet, prefabrik sarayda dağıtılıyor.

Van depreminin izleri hala silinemedi. Konteynerde yaşam mücadelesi, yokluk ve kış aylarında soğuk Vanlılar için tam bir sınav. Geçen 3 yılın sonunda normalleşmeyi bekleyen Van halkı, devletten beklediği desteği göremiyor. Van’daki depremin hala taze olduğunu anlatan fotoğraf karelerinden biri de prefabrik adalet sarayı. İşte o adalet sarayının yıllar süren acı hikayesi...

BAKAN ‘6 AY’ DEDİ 30 AY GEÇTİ

Karşı Gazetesi'nden Caner Taşpınar'ın haberine göre; Van’ın Erciş ilçesindeki adalet sarayının yetersiz kalması üzerine 2009 yılında yeni adalet sarayı inşaatına başlandı. İki yıl içerisinde yeni adalet sarayının tamamlanması beklenirken 23 Ekim 2011’de 7.2 büyüklüğündeki deprem meydana geldi. Yaralar sarılmaya başlanırken Erciş’e gelen dönemin Adalet Bakanı Sadullah Ergin, 2009’da başlanan fakat deprem nedeniyle yarım kalan yeni adalet sarayı binası için “6 ay sonra hizmetinizde” dedi. Zor günler yaşayan hakim, savcı, avukat ve adliye personeli için Bakanın sözü umut oldu. Bu sözün üzerinden tam 30 ay geçti!

PREFABRİK SARAYDA YANGIN

Deprem ve tamamlanmayan adliye sarayı inşaatı nedeniyle davalar “prefabrik adalet sarayında” görülmeye başlandı. Yaklaşık 25 metrekare alanda 5-6 kişinin çalıştığı prefabrik adalet sarayı hakim, savcı ve personel için katlanılamaz bir duruma geldi. Zor şartlarda çalışan adliye personeli yaklaşık iki hafta önce bir de yangın tehlikesi atlattı. 20 Mart 2014 günü prefabrik adliye binasında elektrik kontağından çıkan yangın herkesi korkuttu. Can kaybı yaşanmazken çok sayıda dava dosyası ve evrak yandı.

KALAN KISIM İÇİN YENİDEN İHALE

Yangının ardından konuşan Erciş Cumhuriyet Başsavcısı Kerem Arabacı, “2009 yılında temeli atılan bir adliye binamız var. Bir kısmı tamamlandı. Ancak hala teslim edilmedi. Kalan kısmını tamamlanması için yeniden ihale yapılacak” derken Hakim Mehmet Uyar isyan etti. Hakim Uyar, yılan hikayesine dönen adliye sarayı inşaatıyla ilgili yaşadıklarını şöyle anlattı:

“2012’de Erciş adliyesine hizmet gereği atandım. Göreve başladığım dönemde 2009’da başlamış olan adliye inşaatı sözde adli yıl açılısında hizmete girecekti. Her sene bir umut derken 2 yıl geçti. Bu iki yıl içinde duruşma salonu olarak kendi çalışma odamı kullandım. Deprem enkazından çıkan dosyaların büyük bir bölümünü kalem personelimizin de gayretleri ile karara bağladık. Tam depremin izlerini dosyalardan silmeye başlamış iken 3 yıldır kullanılan prefabrik adliyenin yıpranmış elektrik tesisatı sebebiyle çıkan yangın sonucu kalemde bulunan derdest ve karara çıkmış dosyaların bir kısmı (yaklaşık 400 dosya) ve kalem mefruşatı yandı. 2 yıllık dönemde yaşadıklarımızı bizler biliyoruz. Fiziki koşullar düzelmedikçe bu sıkıntıları çekmeye de devam edeceğiz.”

Odatv.com