DURUŞMA YALNIZCA 35 DAKİKA SÜRDÜ

Ergenekon davasında, esas hakkındaki mütalaadan sonra yapılan ilk duruşma gerginlik nedeniyle yalnızca 35 dakika sürdü. Sanıklara destek olmak amacıyla Silivri’ye gelen binlerce kişiye tazyikli su ve gaz bombalarıyla müdahale edildi. Aralarında bebeklerin de olduğu çok sayıda kişi yaralandı. Atılan gazlar duruşma salonunu da etkiledi.

YENİ UYGULAMA GERGİNLİĞİ ARTIRDI

Salonda da sert tartışmalar yaşandı. Milletvekilleri ayakta kaldı, gazeteciler daha önce oturdukları bölüme alınmadı. Yeni uygulamanın halkın bilgi edinme hakkını engellediğini vurgulayan basın örgütleri “Türkiye’yi bu ayıptan çıkarın” diyerek iktidar ve Meclis’e çağrı yaptı. HATİCE TUNCER / CİHAN ORUÇOĞLU / ALİ AÇAR’ın haberleri

Silivri’de mahkemeye koşan yurttaşlara tazyikli su ve gaz bombalarıyla müdahale edildi

Savaş alanına döndü

CİHAN ORUÇOĞLU/ALİ AÇAR

Ergenekon davasında savcıların mütalaalarının ardından görülen ilk duruşmada sanıklara destek olmak amacıyla Silivriye gelen binlerce kişiye polis ve jandarma tazyikli su ve gaz bombalarıyla müdahale etti. Atılan biber gazı ve taşlardan etkilenen gazetecilerin de aralarında olduğu çok sayıda kişi ambulanslarda tedavi edildi, bazı kişiler de hastanelere kaldırıldı. Cezaevi yönetiminin haftalar öncesinden kurduğu barikatların tel örgüleri kerpetenlerle kesildi, mahkeme alanına koşan yurttaşlar, Yeminler edildi, yıkılacak Silivrive Ölmek var dönmek yok sloganları attı. Sabahın erken saatlerinden itibaren Silivri Cezaevi yerleşkesi önünde iki sıra halinde kurulan barikat, on binlerce yurttaşın cezaevine ulaşmasına bir dizi engel çıkarılmasına karşın yurttaşlar barikatlarıa yıktı, cezaevi kapısına dayandı. Jandarmanın yetersiz kalması üzerine gruba müdahale eden polis, art arda onlarca biber gazı bombası attı. Yurttaşlar da polislere taş ve soparla saldırdı. 4.5 yıldır süren Ergenekon davasında sona yaklaşılırken sanıklara destek olmak amacıyla dün CHP, İP, DSP, HKP, ADD, TGB, Vardiya Bizde Platformu, İstanbul, İzmir ve Ankara Barosu ile HEPAR, Eğitim-İş, Sanatçılar Girişimi ve Halkın Sanatçılar Birliğinin de aralarında bulunduğu on binlerce yurttaş gece yarısı ve sabah saat 06.00dan itibaren Silivri Cezaevi önünde geldi.

D-100 karayolu kapatıldı

TEM ve D-100 bağlantı yolundan Silivri Cezaevine giriş, bariyerlerle kapatılırken yüzlerce otobüsün cezaevi yoluna girmesine izin verilmedi. Araçlarını TEM Otoyolundaki güvenlik şeridine çeken yurttaşlar yaklaşık 2 kilometrelik yolu yürüyerek cezaevine ulaştı. İstanbuldaki yağmura ve soğuğa aldırış etmeden yürüyen grup üyelerinden bazıları da battaniyelere sarınarak yürüdü. Bariyerler cezaevine yaklaştıkça kademeli olarak artırılırken güvenlik önlemleri nedeniyle D-100 ve TEMde indirilerek yürüyen yurttaşlarla güvenlik güçleri arasında gerginlik çıktı. Polis araçları cezaevi içine girerken yurttaşlar polisi yuhaladı, Mustafa Kemalin askerleriyizsloganları attı. Güvenlik noktasında 2 saati aşkın beklediğini ifade eden Şule Perinçek ile güvenlik görevlileri arasında tartışmalar yaşandı. Şule Perinçek, Bizi 2.5 saattir arama noktasında bekletiyorlar, böyle bir uygulama olamazdiyerek tepkisini dile getirdi.

‘Yeminler edildi’

Mahkeme yerleşkesinin önünde barikatlarla çevrili alanda toplanan on binlerce kişi, Yeminler edildi yıkılacak Silivri”, “Ya istiklal ya ölüm tam bağımsız Türkiye”, “Mustafa Kemalin askerleriyiz”, Hükümet istifa”, Ne mutlu Türküm diyene”, “Fethullahcı cephe dağıtılacak sloganları attı, 10. Yıl Marşı”, İzmir Marşıve “Gündoğdu Marşını söyledi. Grup ayrıca Atam izindeyizve Tam bağımsız Türkiye yazılı önlük ve flamalar taktı.

CHP milletvekilleri, gazetecileri ve milletvekillerini masalı bölüme almayan mahkeme heyetine tepki gösterdi

Protesto dava erteletti

HATİCE TUNCER

Ergenekon davasının dünkü duruşması milletvekillerinin ve gazeteci meslek örgütlerinin protestosu nedeniyle yapılamadı. Mahkeme heyeti, saat 14.30 sıralarında duruşma salonu içi ve dışındaki olaylar göz önünde bulundurulduğunda sağlıklı ve güvenli bir şekilde yargılamanın yerine getirilemeyeceği gerekçesiyle duruşmayı 11 Nisan Perşembe gününe erteledi. Savcıların esas hakkındaki mütalaayı vermelerinden sonraki ilk duruşmaya 40ı aşkın CHP milletvekilinin tepkisi damgasını vurdu. Milletvekili ve gazetecilerin daha önce oturdukları bölüme alınmamaları üzerine CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, 40 milletvekili ayakta, burası niye boş diye bağırarak diğer milletvekilleriyle birlikte bariyere yüklendi.

Üç hafta sonra yapılan 282. duruşma olaylı geçti. Duruşma salonunun kapıları saat 09.20 sıralarında açılarak izleyici, gazeteci ve avukatlar salona alındı. Gazeteciler ve milletvekilleri daha önce oturdukları masalı bölüme, avukatların alınacağı gerekçesiyle sokulmadı. Yaklaşık 400 izleyici kapasiteli salonun 100 kişilik bölümüne 40ı aşkın CHP milletvekili ile Antalya Belediye Başkanı Mustafa Akaydın alındı. Gazetemiz yazarları Ali Sirmen, Ataol Behramoğlu, Meriç Velidedeoğlu, Ümit Zileli, Odatv davası sanıkları Barış Pehlivan, Barış Terkoğlu, Müyesser Yıldızın da aralarında bulunduğu gazeteciler, meslek örgütü temsilcileri de milletvekilleriyle aynı bölüme oturuldu.

İzleyicilerin salona alınmasından yaklaşık 40 dakika sonra sanıklar salona getirildi. Mustafa Balbay, Prof. Dr. Mehmet Haberal, Tuncay Özkanın aralarında bulduğu tutuklu sanıklar, izleyiciler, milletvekilleri ve destek için gelen gazeteciler tarafından ayakta coşkuyla alkışlandı. İzleyicileri selamlayan Balbay, Bu hakkı beraber arayacağız. Siz bu şekilde adaletdemiş oldunuz. Bu mütalaayı hep birlikte yırtacağız diye seslendi.

Cumhuriyet savcılarının gelmesinin ardından İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti salona 10.50 sıralarında girdi. Başkan ÖzeseHerkes yerine otursun, duruşma başlayacak diye uyardı. Ancak avukatların ayakta kaldıklarını söylemeleri üzerine Başkan Hasan Hüseyin Özese, Boş yer var, oturun diyerek basın ve milletvekillerinin alınmadığı bölümü gösterdi. Bu sırada gazeteci Mustafa Mutlu, Gazetecilerin not tutabilecekleri yer yok diyerek gazetecilerin masalı bölüme alınmasını istedi. Başkan Özese ise Oturma şekli böyle olacakdedi.

Hukuksuzluk yaşanıyor

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Atilla Sertel ise Sarı Basın Kartını göstererek Sayın Başkan, gazeteciler dışarıda kaldı. Hukuksuzluk yaşanıyor. Gazeteciler içeri girmeli diye bağırdı. Sertel, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) başkan ve yöneticilerinin dışarıda kaldığını söyledi. Özese ise masalı bölümün avukatlara ayrıldığını belirtti. Özese, diğer bölümde oturan, kimisi ayakta duran avukatlara, milletvekillerinin alınmadığı bölümü göstererek Orada sıkışmayın şu tarafa geçin dedi. Avukatlar ise Gazetecilerin çalışması için o tarafa geçmeyeceğiz diye tepkilerini dile getirdiler.

Başkan Özesenin Herkes sessiz sedasız oturdu. Tepki gösterenler hakkında yapmak istemediğimiz işlemleri yapmak zorunda kalırızşeklindeki uyarısı da tepkilere neden oldu. Bu sırada CHP’li İnce, CHP milletvekilleri Ali Özgündüz, Veli Ağbabanın da aralarında bulunduğu CHP milletvekilleri, gazeteciler Mutlu ve Sertel sanıklarla izleyicileri ayıran bölümde toplandı. Sertel Gazetecilerin görev yapmasını engelliyorsunuz. Tarih bunları yazacak. Buradaki hukuksuzlukları yazmaları için gazeteciler içeri alınmalıdiye art arda bağırdı. CHP’li Özgündüz ise Sayın Başkan bu masalar niye boş diye bağırdı. İnce de aralıklarla 40 milletvekilini ayakta tutuyorsunuz, bu masalar boş. Hukukun üzerinde değilsiniz diye seslendi. Başkan Özese bu kargaşa içerisinde oturumu açtı.