3 saatlik çatışma

Gezi Direnişi sırasında bakkala ekmek almaya giderken polis tarafından başından gaz kapsülüyle vurulan 14 yaşındaki Berkin E’nin katillerinin bulunması istemiyle Çağlayan Adliyesi önüne yürüyerek insan zinciri oluşturmak isteyen gruba polis biber gazı, plastik mermi ve tazyikli suyla müdahale etti. Ara sokaklarda yaklaşık 3 saat süren çatışma nedeniyle yurttaşlar dükkânlarını kapatarak evlerine çekildi.

Çocuklar etkilendi

Göstericiler polise taşlarla karşılık verdi. Biber gazından çok sayıda küçük çocuk ve yaşlı da etkilendi. Evinin balkonundan olayları izleyen ve geçen günlerde şartlı tahliye edilen kanser hastası Mete Diş de polisin attığı plastik merminin yüzüne gelmesi sonucu yaralandı. Polis, İstanbul Adliyesi’nde insan zinciri oluşturmak için yürüyen gruba da müdahale ederek 4 kişiyi gözaltına aldı. ALİ AÇAR

OKMEYDANI’NDA BERKİN E. İÇİN TOPLANIP ADALET İSTEYENLERE POLİS SERT ŞEKİLDE MÜDAHALE ETTİ

Uyuyan çocuğa duyulan sevgiden bile korkuyorlar

ALİ AÇAR

Gezi Parkı gösterileri sırasında polisin attığı biber gazı kapsülünün başına isabet etmesi sonucu 87 gündür yoğun bakım ünitesinde tutulan Berkin E’yi vuran polislerin yakalanması istemiyle Çağlayan’da insan zinciri oluşturmak isteyen yüzlerce kişiye Okmeydanı’nda polis müdahale etti.
Dün sabah saatlerinde Okmeydanı Mahmut Şevketpaşa Mahallesi Sağlık Ocağı önünde toplandı. Burada Berkin’in avukatı
Evrim Deniz Karatana savcılığa yaptıkları suç duyurusunun üzerinden 76 gün geçtiğini ve hiçbir somut adım atılmadığını vurguladı.
Açıklamanın ardından
“Umudun çocuğu Berkin E.” yazılı pankart açan Halk Cepheliler “Polis simit sat onurlu yaşa”, “Berkin E. onurumuzdur”, “Katil polis mahalleden defol” sloganları atarak Çağlayan Adliyesi’ne doğru yürüyüşe geçti. Önleri polis tarafından kesilen gruba yürüyüşün yasal olmadığı ve dağılmaları konusunda uyarı yapıldı. Bu sırada grup içinden bazı kişiler taş ve molotofkokteylleri attı. Bunun üzerine polis göstericilere biber gazı, plastik mermi ve tazyikli suyla müdahale etti.
Ara sokaklara kaçan göstericiler, elektrik direklerini devirerek tahtalardan barikat yaptı. Bazı dükkân sahipleri dükkânlarını kapatarak çalışanlarını evlerine yolladı. Biber gazından aralarında çocuk ve yaşlıların bulunduğu çok sayıda yurttaş etkilendi. Astım olan bir kişi hastaneye götürüldü. Göstericiler tarafından kurulan barikatlar TOMA ve zırhlı araçlar tarafından kaldırılırken, İdil Kültür Merkezi’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda binaya boyalı plastik mermi sıkıldı. Bu arada polislerin ara sokaklarda silahını çektiği görüldü.
Yaklaşık 3 saatlik çatışmanın ardından gözaltına alınan 3 kişi Emniyet’e götürüldü. Polis gazetecilerin görüntü almasını engellemek için sık sık
“Burayı terk edin” diye bağırırken, bazı gazetecilere de kimlik kontrolü yaptı. Avukatlar tarafından yapılan açıklamada ise gösteriler sırasında Erkan Munar’ın başından gaz fişeği ile yaralandığı, Ali Çay’ın gözaltına alınmak isterken belinden ve bacağından gaz fişeği ile vurulduktan sonra dipçik ile başından yaralandığı ve Fırat Kıl’ın da omzundan gaz fişeği ile yaralandığı belirtildi. Akşam saatlerinde de yaklaşık 700 kişilik bir grup Berkin E’nin vurulduğu sokakta toplandı. Yürüyen yurttaşlar basın açıklamasının ardından dağıldı. Daha sonra yüzleri maskeli genç bir grup ara sokaklara barikat kurarak polisle çatıştı. Çatışmalar gece geç saatlere kadar sürdü.

Cumhuriyet