Ethem’in katil zanlısının yargılandığı duruşmada salona polis yığan Emniyet, davayı baskı altına almaya çalıştı. Polisler tanığa, izleyicilere saldırdı. Kapalılık kararı alınan duruşma ertelendi.
ALİCAN ULUDAĞ

Kızılay’da düzenlenen Gezi Parkı eyleminde Ethem Sarısülük’ü başından vurarak öldüren polis memuru Ahmet Şahbaz’ın yargılandığı davanın ilk duruşması, salona “izleyici” kılığında sivil giyimli çevik kuvvet polislerinin yığılması üzerine çıkan gerginlik nedeniyle yapılamadı. Yapılan itirazlar üzerine sivil polislerin dışarıya çıkartılması sırasında arbede yaşanınca mahkeme
duruşmanın kapalı yapılmasına karar verdi. Sanık polis, duruşmaya tanınmamak için peruk, takma bıyık ve gözlükle katıldı. Mahkeme, gerginliğin dinmemesi üzerine duruşmayı 28 Ekim’e erteledi. Sarısülük ailesinin avukatları, yaşananların emniyetin “provokasyonu” olarak nitelendirdi.

1 Haziran günü gösteriler sırasında Ethem Sarısülük’ü başından vurarak öldüren polis memuru Şahbaz’ın “Meşru müdafa sınırının aşılması suretiyle adam öldürme” suçundan Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan yargılaması olaylı başladı. Davanın ilk duruşması nedeniyle Ankara Emniyeti, adliye çevresinde yoğun güvenlik önlemi aldı. Çok sayıda çevik kuvvet polisi ile terör, istihbarat ekipleri adliye çevresinde bekletilirken, TOMA’lar da adliyeye çıkan yollara konuşlandırıldı. Salona polis yerleşti Adliye içinde koridorlar da polisler tarafından ablukaya alındı. Mahkemenin bulunduğu 3. kata çıkan tüm koridorların başında çevik kuvvetler güvenlik için bekletildi. Duruşma salonunda izleyicilere yer bırakmamak için yaklaşık 80 sivil giyimli polis saat 08:30’da salona alındı, yaklaşık 50 sivil polis de kapıda bekledi. Salona mahkum koridorundan getirilen sanık Ahmet Şahbaz, sanık sandalyesinde oturduğunda yanına güvenlik için 4 sivil polis yerleştirildi. Şahbaz’ın tanınmamak için peruk, takma bıyık ve gözlük taktığı görüldü. Saat 09.00 itibariyle duruşmaya Ethem Sarısülük’ün annesi Sayfı Sarısülük, kardeşleri Mustafa, Cem, İkrar ve yengesi Çiğdem Sarısülük geldi. Sarısülük ailesini savunmak için de 50 kadar avukat duruşmada hazır bulundu. Duruşmayı CHP milletvekilleri Hüseyin Aygün ve Levent Gök de izledi. Duruşmayı izlemek için adliyeye gelenler ise koridorlarda
oluşturulan polis barikatını geçmedi. Avukatlar salonda sivil polis bulunmasına itiraz etti. Sarısülük ailesinin avukatı Kazım Bayraktar, “Sivil polisler hangi yetkiyle duruşmada” diyerek
itiraz ederken, polisin duruşmadaki varlığının psikolojik baskı olduğunu belirtti ve salona  alınmaları için talimatı kimin verdiğini sordu.

Mahkeme Başkanı Afak İlleez de müşteki avukatlarına müdahale etmek isteyince gerginlik büyüdü. Salona giren Adliye Polis Merkezi Amiri, sivil polislerin izleyici olarak kendilerinin salona girdiğini söyledi. Avukatlar, Amire, “Yalan söylüyorsun. Bunları sen yerleştirdin” diyerek çıkıştı. İtirazların sürmesi üzerine İlleez, salondaki polisler dahil herkesin dışarı çıkmasını istedi. Bazı polisler, buna direnince tartışmalar yaşandı. Mahkemenin uyarması üzerine polisler dışarı çıkarken, Sarısülük’ün yakınlarının da çıkmasını istendi,bunun üzerine Mustafa ve Cem Sarısülük ile bu polisler arasında sözlü atışma yaşandı.

‘Hele maç başlasın’

Dışarıya çıkarılanlar tekrar içeri alınmak istendi. Polislerin yeniden içeri girdiğini gören avukatlar, “Silahla içeri giriyorlar” dedi. Başkan İlleez’in, avukatlara “Hele bir oturun, maç başlasın” demesi dikkat çekti. İlleez’in “Burada siyaset yapmayın” sözlerine bir avukat, “Burada siyaset değil, cinayet var” karşılığını verirken, İkrar Sarısülük mahkemeye “Adaletli olun yeter” dedi.

24 Eylül 2013
CUMHURİYET