Yeni hazırlanan paketin yasalaşması durumunda AKP lehine verdiği kararlarla bilinen hâkimler birçok dosyaya bundan sonra rahatlıkla ulaşabilecek.

Meclis’e sunulan Yargı Paketi ile tüm muhaliflerin kaderi AKP döneminde kaldırılan Özel Yetkili Mahkemelerin yerine görev yapan “AKP’nin yargı silahı” olarak isimlendirilen sulh ceza hâkimlerinin kararına bırakılıyor. AKP’nin muhaliflere operasyon amacıyla Özel Yetkili Mahkemelerin yerine kurduğu sulh ceza hâkimliklerinin eleştirilen görevleri yeni Yargı Paketi’nin yasalaşmasıyla daha da artacak. Adana’da yasadışı dinleme ve TIR soruşturmasında gözaltına alınan asker ve polislerin ve dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çalışma odasında bulunan dinleme cihazıyla ilgili gözaltına alınan polislerin nöbetçi sulh ceza mahkemeleri tarafından serbest bırakılmasının ardından kurulan sulh ceza hâkimleri bu dönemde çok daha etkili olacak.

GÖREVLERİNİ İTİRAF ETTİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Başbakanlığı döneminde “HSYK’nin yeni yapısı paralel yapı diye isimlendirdiğiniz mücadele sürecini etkiler mi?” şeklindeki soruya verdiği “HSYK’nın elinde olanlar çok sınırlı. Zaten şimdi yargı süreci başlıyor. Sulh ceza hakimleri bu süreci götürecek” yanıtıyla görevlerini itiraf ettiği hâkimler yeni dönemde çok etkili olacak.
Paketin yasalaşması ile tutuklama, yakalama, gözaltına alma, arama, el koyma, telefon dinleme, tutukluluğa itiraz, izleme, mal varlıklarına el koyma kararlarını kolaylıkla alabilecek.


TANIDIK İSİMLER BULUNUYOR
Bu hâkimler arasında, “17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonu kapsamında eski İçişleri Bakanı Muammer Güler’in tutuklanan oğlu Barış Güler, Rıza Sarraf, eski Bakan Zafer Çağlayan’ın oğlu Salih Kaan Çağlayan için tahliye kararı veren İslam Çiçek, Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın mal varlığı üzerindeki tedbiri kaldıran Recep Uyanık bulunuyor.

SAY’A CEZA VEREN HâKİM
Öte yandan, Süleyman Aslan’ın aralarında bulunduğu altı kişinin tahliyesine karar veren ve Fazıl Say’ı, “Halkın bir kesimin benimsediği dini değerleri aşağılama” suçundan 10 ay hapis cezasına çarptıran Hulusi Pur’un da içinde olduğu ve “Süper hakim” olarak isimlendirilen bu hakimler sadece kendi görev yaptıkları illerle ilgili değil tüm illeri de kapsayacak şekilde kararlar alabiliyor. Anayasa Mahkemesi, önümüzdeki günlerde sulh ceza hâkimliklerinin kaldırılmasına ilişkin başvuruyu karara bağlayacak.


http://www.birgun.net/news/view/adalet-o-hakimlerin-insafina-mi-kaldi/7316