(soL - Haber Merkezi) Adalet İçin Hukukçular gündemdeki öğrenci evleri tartışması hakkında bir basın açıklaması yayınladı. "Kadınlı erkekli haklarımız" başlıklı açıklamanın tam metni şu şekilde:

07.11.2013

KADINLI ERKEKLİ HAKLARIMIZ…
Başbakan Tayyip Erdoğan ve bakanları günlerdir “kızlı-erkekli” aynı evlerde yaşamanın muhafazakar demokrat yapılarına aykırı olduğunu dillerine dolamış durumda. Bunu söylemekle de yetinmeyen siyasi iktidarın temsilcileri bu durumun Anayasaya aykırı olduğunu, suç teşkil ettiğini ve talimatı doğrultusunda valiliklerin gerekli operasyon ve denetlemeleri yapacağını belirtmekteler. Anlatılanların aksine “kızlı-erkekli” yaşamak değil bu açıklamalar ve öngörülen uygulamalar bizzat Anayasaya aykırı olup, suç teşkil etmektedir.

Yurttaşların birlikte yaşadıkları kişiler yalnızca kendilerini ilgilendirmekte olup, özel hayatın gizliliği kapsamındadır. Özel hayatın gizliliği Anayasal bir hak olup Anayasanın 20. maddesinde yer almaktadır. Konut dokunulmazlığı hakkı da tıpkı özel hayatın gizliliği hakkı gibi Anayasanın 21. Maddesinde düzenlenmiş olup, güvence altına alınmıştır.

Anayasada düzenlenmiş ve güvence altına alınmış bu haklar Başbakanın talimatı ile kısıtlanamayacak ve ortadan kaldırılamayacak niteliktedir. Bu nedenle hiçbir kamu görevlisi “muhafazakar demokrat” yapısını ileri sürerek özel hayatın gizliliğini ihlal edici bilgileri toplayamaz, kullanamaz ve bu konuda açıklama yapmaya zorlayamaz. ;

Bu en temel haklarımız, sözlerle, talimatlarla yok ediliyor şimdi. Bir ülke düşünün ki, hukukçuları, yasal bir hakkın kullanımının suç doğurmadığını anlatmak zorunda bırakılsın. Biz şimdi bunu görev olarak kabul ediyor, Adalet İçin Hukukçular olarak, bu gerici ve faşist uygulamaları bizler de reddediyor, bu gidişi kadınlı erkekli durdurabileceğimize inanıyoruz. Aşağıda hatırlatmış olduğumuz haklarımızın ihlal edilmesi durumunda tüm kadın ve erkeklerin yanında olacağımızı ilan ediyoruz.

- Resmi görevlinin ne amaçla geldiğini, yazılı bir talimat alıp almadığını ve bu talimatı görmek istediğiniz belirtilmelidir.
- Bu yazılı talimatın bir mahkeme kararı olması gerektiğine dikkat edilmelidir Zira bir valilik emri ev aranmasına ya da özel hayata dair soru sorulmasına yasal dayanak olamaz. Mahkeme kararı olmaksızın evin içerisine kimsenin girmesine izin verilmemelidir.
- Bir mahkeme kararı olduğu durumda ise söz konusu mahkeme kararının ne için verildiğine, hangi amaçla yapılması gerektiğine ilişkin açıklama, açık kimlik, açık adres ve arama yapılmasına ilişkin tarih ve saat içerip içermediğine bakmalı ve bu mahkeme kararından bir suret istenmelidir.
- Olayla ilgili tutulacak tutanak aleyhinize bilgiler içerebileceğinden okunmadan imzalanmamalı, kabul etmeyeceğiniz hususlar varsa imzalanmamalıdır.
- Resmi olmayan kişilerce bu şekilde bir muameleyle karşılaşılması durumunda söz konusu kişiler hakkında şikayetçi olunmalı ve kimseye verilmek istenilmeyen bir bilgi verilmemelidir.
- Apartman yöneticisi ya da komşular tarafından kiminle yaşandığına ilişkin soru sorulduğunda cevap verme zorunluluğu olmadığı gibi, ilgili kişi hakkında suç duyurusunda bulunulmalıdır.
- Kiracı olarak oturulan konutun sahibinin de, konutu başka bir kişiye kiralanmadığı sürece kiracının kiminle yaşadığına karışma hak ve yetkisi bulunmamaktadır.