Çırılçıplak arama yönetmelik gereği

CHP’nin Osmaniye Cezaevi’ndeki incelemelerinin ardından hazırladığı rapor açıklandı. Raporda cezaevinde çok yoğun hak ihlalleri yaşandığı, tüm tutukluhükümlülerin cezaevine girişte çırılçıplak soyulup arandığı, direnenin dövülüp hücrelere atıldığı belirtildi. Raporun ulaştığı Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in de özellikle bu çırılçıplak arama uygulamasından çok rahatsız olduğu ve bu konuda cezaevi yönetimine şifahi olarak talimat verdiği öğrenildi.

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, aileler, mahkûm ve tutukluların yanısıra cezaevi yöneticileri ile görüşerek bir rapor hazırladıklarını söyledi. 19 martta gittikleri Osmaniye Cezaevi’nde çok kötü bir tabloyla karşılaştıklarını belirten Atıcı, şunları söyledi: “Cezaevine girişlerde tüm tutuklu/hükümlülerin çırılçıplak soyuldukları, soyunmak istemeyenlerin zorla soyulup dövüldüğü, ağız içlerine kadar arandıkları, şiddet sonrasında hücreye atıldıkları ve şiddet izleri geçtikten sonra doktora götürüldükleri belirlendi. Cezaevi yönetimi ‘Bu uygulamalar yönetmelik gereği yapılıyor’ diye açıkça söyledi bize. Cezaevinin giriş bölümünde ziyaretçilerin kimlik kontrolünün yapıldığı bölümün duvarında, ‘Asil insanlar idare eder, aciz insanlar şikâyet eder, basit insanlar iftira eder’ yazısı azılı. Bu kurumun nasıl bir mantıkla yönetildiğini ortaya koyuyor zaten.”

CHP raporunda, bu işkence ve baskılar nedeniyle çoğu KCK tutuklusu olan mahkûmların açlık grevine girdiği kaydedildi. Cezaevi yönetiminin tutumu yüzünden bu grevin fiilen ölüm orucuna dönüştüğünün belirtildiği raporda, “19 Mart 2012 tarihi itibariyle sekiz kişi 26 gündür, yedi kişi ise beş gündür açlık grevindedir. 3- 5 kişilik gruplar halinde dönüşümlü olarak açlık grevine destek olanlar da vardır. Adli tutukluların durumları siyasilerinkine göre çok daha vahimdir” denildi.

Bakan Ergin’den uyarı

CHP’nin Osmaniye Raporu, Adalet Bakanlığı tarafından da değerlendiriliyor. CHP heyeti gittiğinde Bakanlık müfettişlerinin zaten Osmaniye Cezaevi’nde incelemeler yaptığını, TBMM İnsan Hakları Komisyonu’nun da aynı cezaevinde incelemelerde bulunduğunu hatırlatan bakanlık yetkilileri tüm iddiaların dikkatle incelendiğini belirtti. Taraf ’ın edindiği bilgilere göre son zamanlarda yoğunlaşan cezaevlerine yönelik şikayetler arasında ön plana çıkan çırılçıplak arama Adalet Bakanı Sadullah Ergin’i de rahatsız etti. Cezaevi yönetmeliğinde gerek duyulduğunda çırılçıplak aramanın yapılabileceği hükmü bulunmasına karşın Bakan Ergin’in Osmaniye Cezaevi’ndeki bu iddia üzerine kurum yöneticilerine şifahen talimat verdiği ve bu uygulama konusunda uyardığı öğrenildi.

TARAF