Çınar COŞKUNSERÇE / ANKARA

2014 yılı Bütçe tasarısı, “Hedef ve Beklentiler” bölümünde; İcra iflas Dairelerinin mevcut sayı ve yapısı ile iş yükünü karşılamadığı belirtilerek, “Kanuni boşluklardan ve uygulamadan kaynaklanan sorunlar, İcra İflas Dairelerinde yolsuzluk ve usulsüzlüklere neden oluyor. Bu daireler ıslah amacı ile yeniden yapılandırılmalıdır” denildi.

Adalet Bakanlığı’ndan “itiraf” gibi özeleştiriler 2014 yılı bütçe tasarısında geldi. TBMM’ye sunulan tasarıda şu tespit ve hedeflere yer verildi:

DAVALAR HIZLI SONUÇLANMIYOR: Mahkemelerde açılmış olan davalar kadro yetersizliği nedeni ile hızlı bir şekilde sonuçlandırılamamakta ve mevcut personelin ağır iş yükü altında yetersiz kalmaktadır. Adaletin makul sürede gerçekleştirilmesinde aksamalarla karşılaşılmaktadır. Bu durum vatandaş şikayetlerine konu olmakta kamuoyuna da yansıyan olumsuzluklara sebebiyet vermektedir.

AHİM MAHKUM EDİYOR: Hiç kuşkusuz bahse konu olumsuzluklar devlet için itibar kaybına yol açmaktadır.  Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nce yargılamada makul sürenin aşıldığı gerekçesi ve adil yargılanma hakkının ihlal edildiği değerlendirmesi ile ülkemiz aleyhine tazminat hükümleri verilmektedir. Bu nedenle kararın makul süre içerisinde verilmesi kadar süratli bir şekilde yazılması ile taraflara tebliğ de önem taşımaktadır.

YOLSUZLUK YAPILIYOR İTİRAFI: İcra ve İflas Daireleri, mevcut sayı ve yapısı ile son yıllarda aşırı artış gösteren iş yükünü karşılamada yetersiz kalmaktadır. İş yoğunluğu, çalışma ortamında ki fiziki imkansızlıklar, kanuni boşluklar ve uygulamadan kaynaklanan sorunlar icra dairelerinde yolsuzluk ve usulsüzlüğe çok rastlanmasına neden olmaktadır.

ADALETE GÜVEN SARSILIYOR: Hizmet kalitesinin düşük ve verimsiz olması vatandaşların adalete (İcra dairelerine) olan güven duygusunu sarsmakta ve bu konuda haklı tepkilerin ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Bu nedenle icra ve iflas dairelerinin ıslahı amacıyla yeniden yapılandırılması çalışmalarına hız verilmeli ve icra müdürü açığını kapatmak amacıyla yeni sınav açılmalıdır.

BÖLGE ADLİYE MAHKEMELERİ FALİYETE GEÇMELİ: Kurulmuş olan Bölge Adliye Mahkemelerinin faaliyete geçirilmesi konusunda çalışmalara devam edilmeli ve bu konudaki eksiklikler bir an önce tamamlanmalıdır.

BAKANLIK YENİDEN YAPILANDIRILMALI: Avrupa Birliği uyum süreci, Adalet Bakanlığı’nın örgütsel anlamda yeniden yapılandırılarak, kadro dağılımı ile iş bölümünün gözden geçirilmesini zorunlu kılmıştır. Bu kapsamda Bakanlığımız merkez teşkilatı bütün birimleri ile yeniden yapılandırılmalıdır. Her birimde kaç tetkik hakiminin görev yapacağı hususu açık ve net bir şekilde belirlenmelidir. Tetkik hakim kadrosunun yeniden gözden geçirilmesi gerekmektedir.

YARGIDA HAKİM VE SAVCI AÇIĞI VAR: Yargıda, Hakim ve Savcı açığını gidermek için hakim ve savcı adayı alımlarının devam ettirilmesi gerekmektedir. Adli, hakim ve savcı adaylığı sınavlarına ağırlık verilmelidir.

YARDIMCI PERSONEL HAKLARI İYİLEŞTİRİLSİN: Yargıda görev yapan yardımcı personelin özlük ve mali haklarında ciddi sorunlar bulunmaktadır. Bu durum, acilen çözümlenerek kamuda çalışan diğer personel ile en azından eşit seviyeye gelmeleri sağlanmalıdır. Bunun için gerekirse döner sermaye işletmesi gibi bir müessese oluşturulmalıdır.

YARGISAL OLMAYAN FAALİYET YAPILMASIN: Hakim ve Cumhuriyet Savcılarının üzerindeki idari işleri kaldıracak, yargısal olmayan işleri yapacak adli hizmet yardımcılığı gibi yeni bir kadro ihdas edilmelidir. Bu sayede hakim ve savcıların sadece yargısal faaliyetle ilgilenmeleri sağlanmalıdır.

AÇIKTAN PEDAGOG ALINSIN: Çocuk Ağır Ceza, Çocuk ve Aile Mahkemelerinde münhal bulunan psikolog, pedagog ve sosyal çalışmacı kadrolarına açıktan atama izni kapsamında merkezi yerleştirme ile açıktan atama yapılarak bu alandaki eksiklikler tamamlanmalıdır.

akşam