Adalet Bakanı Sadullah Ergin NTV’de katıldığı programda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Balyoz Davası kararları üzerine konuşan Ergin, hakimlere ve savcılara silah temin edilmesi ve Öcalan’ın durumuna ilişkin açıklamalar da yaptı.

“Eleştirin ama sınırı aşmayın”
Balyoz Davası kararlarına ilişkin konuşan Ergin Özel Yetkili Mahkeme’nin yaptığı yargılamayı “bir sivil mahkemede ilk kez darbe girişimi yargılandı” sözleriyle değerlendirirken kararlara yapılacak eleştirilerin sınır içerisinde yapılması gerektiğini söyledi:

“Balyoz davasında mahkeme, yargılamalara ilişkin kısa kararını verdi, henüz gerekçeli karar yok. Yargılama devam ediyor. Birer birer gerekçelerini yazıp, sanıklara bildirecek. Usul veya adli hata olduğunu düşünenler temyiz mahkemesine götürülebilecek. En nihayetinde kesin hüküm oluncaya kadar bir süreç var. Yolun henüz yarısı ya da üçte ikisi geçildi.

Mahkeme kararları eleştirilebilir ama bunun eleştiri sınırları içinde yapılması gerekiyor. Türkiye’nin ilk kez yaptığı bir yargılamadır. Bir sivil mahkemede ilk kez darbe girişimi yargılandı. Karar aşamasına kadar çok üst perdeden tartışmalar yaşandı. Yargı süreci devam ederken değerlendirme yapamam.”

“Değerlendirmelerin yüzde 90’ını konuya vakıf olmayanlar yapıyor”
Mahkeme’nin kararları hakkında yapılan eleştirileri “hissi” olarak tanımlayan Ergin’in, magazin programları, spor yazarlığı yapanların kararı yorumladığını söyleyerek eleştirileri önemsizleştirmek istediği görüldü:

"Yapılan değerlendirmelerin yüzde 90’ı konuya vakıf olmayanların hissi olarak yaptığı değerlendirmelerdir. Gazetelerde, televizyonlarda magazin programları yapanlar, spor yazarlığı yapanlar bu yorumlara giriyorlar. Bu teknik bilgi isteyen bir alan."

Bakan Ergin eleştirilerin konuya vakıf olmayan kişilerce yapıldığını söyleyedursun eski Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner, İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal gibi çok sayıda hukukçu yargılama sürecindeki hukuksuzluklara dikkat çekerek kararı eleştirmişti. İsminin açıklanmasını istemeyen Balyoz Davası’nda görev almış bir hukukçu ise Dava’da Emniyet ve İstihbarat’ın istediği yönde kararlara imza atmayan hâkimlerin adliyeden gönderildiğini bildirmişti.

Ergin’e göre ÖYM kararlarıyla Türkiye demokrasiye doğru evriliyor
Yargıtay’ın gereken hassasiyeti göstereceğini ve davanın Yargıtay’da normal sırada beklemeyeceğini düşündüğünü dile getiren Ergin Türkiye’nin demokrasiye doğru evrildiğini şu sözlerle iddia etti:

“Darbeler, muhtıralara ve açıklanmasından imtina edilen baskıları alt alta koyduğumuzda bu tablo Türkiye’ye yakışmıyor. Bir değişim ve dönüşüm sürecinden geçiyoruz. Demokrasinin kesintisiz devam etmesi yürüyüşü var. Bu kolay değildir.

Türkiye çok badireler atlatarak bugüne geldi. Demokrasiye doğru evrildiğimizi düşünüyorum. Darbe ve muhtıra süreci anonim olarak karşımıza çıkıyordu. Artık bu iklimden kurtarmalı, bir daha bu sarmala girmemeliyiz.”

“TSK’nın açıklamasında problem görmüyorum”
TSK’nın Mahkeme Kararı’nın ardından yaptığı açıklamada problem görmediğini söyleyen Ergin, şu sözlerle hakimlerin siyasetçilerle polemiğe girmeyeceklerini kaydetti.

“Sayın Kemal Kılıçdaroğlu maalesef geçmişte de bazı şeyler yaptı. Yargı çalışanları kendi kararlarıyla konuşurlar, siyasetçilerle polemiğe girmezler. İftira, hakarete varan ölçüsüz ve mesnetsiz değerlendirmeler yapıyor. Keşke daha haklı tonlarda eleştiri yapsa.”

“Hakim ve savcılarımıza uygun fiyatla silah temin edilecek”
Ergin, Ovacık Başsavcısı Murat Uzun’un silahlı saldırıda hayatını kaybetmesinin ardından, hakim ve savcılara uygun fiyatla silah temin edileceğini şu sözlerle dile getirdi:

“Hakim-savcı lojmanlarının güvenliğinin tamamlanmasıyla ilgili çalışmalar saldırıdan önce başlamıştı. Savcıya hakime silah yok tartışması doğru değil. Hakim ve savcılara ruhsatlı silah bulundurma hakları mevcut. Maliyet nedeniyle bakanlık üzerinden edinme talepleri geliyor. Hakim ve savcılarımıza uygun fiyatla silah temin edilecek. Satış fiyatının üçte biri olacak.”

“Nefret suçlarıyla ilgili düzenlemeye ihtiyaç var”
Ergin, nefret suçlarıyla ilgili bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu ve kısa sürede düzenlemenin parlamentoya sevk edileceğini de sözlerine ekledi:

“Nefret suçlarıyla ilgili net bir düzenleme yok. Peygamberimize yönelik hakaret içeren filmin ardından inanç, cinsel tercih, felsefi kanaat ili ilgili önyargılara dayanan suçlar konusunda yeni bir düzenleme, nefret suçu düzenlemesi yapılması ihtiyacı oldu. Kısa süre içerisinde bunu parlamentoya sevk edeceğiz. Önyargıdan işlenen suçta ceza artırımı olacak.”

“Abdullah Öcalan da bu sürece girebilir, ben ayrım yapmıyorum”
Abdullah Öcalan’ın durumuna ve Oslo sürecine ilişkin de konuşan Ergin şunları kaydetti:

“Abdullah Öcalan aile mensubuyla zaman zaman görüşüyor. Ancak avukatlarıyla görüşmüyor. Görüşmeyi kendisinin de istememesi söz konusudur.

Oslo süreciyle ilgili tartışmalar benim içimi kanatıyor. Doğru zeminde tartışmamız gerekiyor. Sadece siyaset olsun diye yapılan açıklamalar sorunun çözümüne katkı sunmuyor, kısır tartışmaya neden oluyor.

Abdullah Öcalan da bu sürece girebilir, ben ayrım yapmıyorum. Hangi enstrümanı kullanmak istiyorlarsa onu kullanırlar. Bu illetten kurtarmak için adımları atmak bir görevdir.”

(soL - Haber Merkezi)