Adalet Bakanı ve HSYK Başkanı Bozdağ, Anayasa Mahkemesi'nin Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu konusundaki son yasa değişikliği ile Adalet Bakanı'na verilen tüm ek yetkilerin iptal edilmesiyle ilgili açıklama yaptı.


"AYM KARARLARI GERİYE YÜRÜMEZ"

Bugüne kadar yapılan değişikliklerin geriye gitmesinin söz konusu olmadığını belirten Bozdağ "Yaptığımız düzenleme, Anayasa'ya uygundur. İptal kararı bu yöndeki kanaatimi değiştirmemiştir. Ancak elbetteki iptal kararına uyacağız. Anayasa Mahkemesi kararları geriye yürümez. Bugüne kadar yapılmış değişikliklerin geriye dönük ihyası mümkün değildir yapılmış uygulamalar geçerlidir" dedi.

İşte Bozdağ'ın açıklamalarından satırbaşları;

Mahkemenin iptal kararına elbette uyacağız. Adalet Akademi ile ilgili yapılan incelemeleri mahkeme iptal etmedi. Mahkeme HSYK ile ilgili düzenlemelerle ilgili bir kısmını iptal etti diğerleri yürürlüktedir. Kanun yürürlüğü girdiği tarihten bugüne kadar yapılan değişikliklerin eski haline girmesi söz konusu değildir.

Görevden ayrılanlar geri dönecek mi?

Anayasa Mahkemesi kararları geriye yürümez. O uygulamalar geçerlidir ve geçerliliğini devam ettirecektir. Belli ki bugüne kadar Anayasa Mahkemesi Başkanı’nı ve mahkemesini gündeme almaya zorlayan bir şeyler yoktu. Demek ki gündemi alınmasını sağlayan ivedi başka şeyler oldu. Umarım Anayasa Mahkemesi Twitter hakkında verdiği kararı bundan sonra vatandaşlarımızın yaptığı bireysel başvuruları hakkında da verir.

"AYM'NİN GÜNDEMİ ÖNCEDEN BELLİ"

Anayasa Mahkemesi’nin resmi bir twitter hesabı oldu ne diyeceksiniz?

Anayasa Mahkemesi’nin siyasi  tartışmaların göbeğine oturmasına doğru bulmuyorum. Anaya Mahkemesi’ni ne kadar gündemden uzak tutarsak iyi olur. Mahkeme son günlerde gündemin göbeğinde, umarım mahkemeyi bu konulardan uzak tutarız. Merak ediyorum Burhan Kuzu hakkında mahkeme ne diyecek. Anayasa Mahkemesi’nin gündemi önceden belli. İstediği zaman istediği konuyu öne alabilir. Bunda şüphe yok. Ancak bu konu gündemde olmadığı halde öne çekmesini anlamlı bulduğunu söyledim. Bunun değerlendirmesi gerekenler değerlendirecektir. İptal edilen konular bize göre Anayasa’ya aykırı değil.


karşıgazetesi