AKP'li Hüseyin Çelik yaptığı açıklamada Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu için sert ifadeler kullanırken, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da görüşmesini ertelediğini açıkladı.

AKP Sözcüsü Hüseyin Çelik, TBB Başkanı Metin Feyzioğlu'nun TV ekranlarından yaptığı açıklamalar için çok sert ifadeler kullandı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise bu açıklamanın hemen ardından Metin Feyzioğlu ile ilgili görüşmesini iptal etti. Feyzioğlu, ilk olarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile sonrasında da Dolmabahçe'de Başbakan Erdoğan ile görüşmüş, Başbakan Erdoğan Japonya ziyareti öncesinde havaalanında yeniden yargılamaya olumlu baktığını söylemişti.

Feyzioğlu: Başbakan’a değil halka güveniyorum


Çelik'in açıklamasından satır başları:

-Yeniden yargılama Ergenekon terörö örgütünü yok saymak değil. Keşke her zaman barolar birliği yapıcı katkı sunmak istese biz bundan büyük memnuniyet duyarız.

-Henüz Adalet Bakanlığı'ndan bununla ilgili bir çalışma yapılmadı. Bununla ilgili nihai hüküm verilmeden Barolar Başkanı büyük bir beklenti oluşturdu. Başkan şov yapmaya devam ediyor. Ben hiçbir siyasetçiye güvenmem diyor. Başbakanla görüşüyorsunuz ve ben başbakana güvenmöiyorum diyorsunuz. Feyzioğlu'nun siyasete sıcak bakmamasının nedeni rahmetli babası Turhan Feyzioğlu'nun siyasette her zaman hüsrana uğramış olmasından olabilir. Sayın Feyzioğlu siz bu usülle fayda sağlayamayamazsınız.

-Sayın Feyzioğlu'nun istediği iade-i muhakeme değil, sıfırdan muhakeme. Hızını alamayıp Silivri'ye gitti, her şekilde sizi buradan çıkaracağız, fakat hangi yolla çıkmak istersiniz diyor. Kendini yasama ve yürütmenin yerine koyuyor, hem başbakana güvenmediğini söylüyor. Ben hayret ediyorum. Medya da buna teşne ediyor. Televizyon kanallara hangi kanala Feyzioğlu'nu çıkaracağını şaşırmış durumda.

-Yolsuzlukların üzerine giderken usulsüzlük yapmayalım. Sayın Feyzioğlu'na seslendim. 'Kimseye faydan dokunmaz' dedim.

-Biz tüm vesayetlere kapalıyız.

-Uludere'nin olduğu gün MGK toplantısı vardı biliyorsunuz. O olayda hayatını kaybeden bütün vatandaşlarımıza başsağlığı dileyerek başladım. Bu bir operasyon kazasıdır. Burada bir hata, eksik varsa bir kasıt varsa 'bunun gereği yapılacaktır, yapılmalıdır' dedim.

-Sivil mahkemeler bununnla ilgili görevsizlik kararı verdiler. Yani 'kararı askeri mahkeme vermelidir' dediler. Askeri mahkeme kararını açıkladıç Burada bir hata var diyor. Hadisenin ardından biz meseleye legal ve illegal yollarla rıskını kazanmaya çalışan insanların öldüğü gözüyle baktık.

-Bu karar nihai ve son karar değildir. Bir üst mahkemeye başvurulabilinir. AİH Mahkemesine başvurulabilinir. Nasıl bir sonuca ulaşacağımızı her birlikte göreceğiz. Bu karar benim vicdanımı tatmin etmemiştir. Temenni ederim ki bir sonraki aşamada hata varsa anlaşılır.

-Halkımızın tatmin olmadığını da biliyorum. Aklın, sağduyunun gereği neyse yapılacaktır.

- Dün akşam HSYK'yla ilgili Meclis'e bir yasal değişiklik teklifi verildi. Teklif üzerinde tartışmalar yapılacaktır. 159. madde gereği HSYK'nın aldığı kararlar yargı denetiminin içindedir. Bunlarla ilgili olarak Adalet Bakanı'na da soru sorabilirsiniz.

- Kemal Kılıçdaroğlu'nun haddi aşan, ahlak sınırlarını zorlayan cümlelerdir. Dün Başbakan'a çağrıda bulunuyor 'Gel bak bu 11 maddeyi çıkaralım' diyor. Sonra da diyorki 'elinde müslümanların kanı var' Elinde kan olan birini niçin anlaşmaya çağırıyorsun.

-Sonra da çete reisi diyor. Ozaman niçin anlaşmaya çağırıyordun. Üstünüze gülmezler mi?

- Kılıçdaroğlu 'Başbakan çıkıpta mal varlığını açıklayabiliyor mu?' diyor. Girin başbakanlık sitesine orada var. Sürekli de güncelleniyor. Har vekil mal varlığını TBMM'ye verir. Kılıçdaroğlu sana ibrazda bulunmak zorunda değiliz.

-Biz sustukça, halımıza olan saygımızdan dolayı, CHP'nin oy tabanını ciddiye aldığımızdan dolayı bu açıklamayı yapmak zorundayım. Çıkıp cevap veremez diyor.  'Ar damarı çatlamış' diyor. Ar damarı olana bakın siz.

Ergenekon, Balyoz davalarındaki sahte deliller ve yeniden yargılanmaya ilişkin;

Yeniden yargılanma bitmiş mahkemeler içindir. Ergenekonla ilgili bir karar çıktı. 5 aydan beri gerekçeli karar yayınlamadı. Adalet Bakanı söyledi. Arızaları gidermek gerek ama bu insanların hepsi dışarı çıkacaktır anlamına gelmez. Toplumda böyle bir beklenti oluşturmayalım. Davanın seyri itibariyle yeniden gündeme gelmiştir 17 Aralık'la ilgili değilidir.

Yalçın Doğan'ın internet yasaklarıyla ilgili iddiası;

Yalçın Doğan'ın internet yasaklarıyla ilgili iddiası; Türkiye Çin değil. Hiçbir zaman Çin gibi olmaz. İnternetin olduğu her ülkede bazı kaide ve kurallar olmalı. Dünya standatlarında bir düzenleme yapılabilir. Güvenli internet konusu gündeme geldiğinde koparılan kıyameti hatırlıyor musunuz. İsteyen güvenli internet kullansın. Bu benim tercihimse senin derdinin adı ne?

Abdullah Öcalan da yeniden yargılanacak mı?

Orman ve Köy İşleri Bakanımız dediki 'hayvanlar yesin diye yiyecek, su bırakıyoruz doğaya'. Bahçeli'ye sorsanız 'PKK'yi beslemek için konmuştur' diyebilir. Abdullah Öcalan bütün hukuk süreçlerini tamamlamış, hapse mahkum olmuş bir mahkumdur. Sayın Bahçeli ne yapsanız PKK'ye getiriyor. Balyoz'da, KCK'de, Ergenekon'da başvurabilir. Hukuk genele bakar. Kanunlar herkesedir.

İzmir merkezli operasyon- Hükümet adına ne söyleyebilirsiniz?

Üzerinden 3 yıl geçiyor siz 3 yıl sonra düğmeye basıyor. Bu Binali Yıldırım İzmir'e aday olduğu zaman gerçekleşiyor. Bu size de manidar gelmiyor mu? Karşı tarafı zor durumda bırakmak için yapıldığını düşündürüyor.

Baykal'ın görüşmeleri;

Baykal böyle insiyatif almışsa doğru buluyorum ben feyzioğlunun davranışını da doğru buluyorum ama tarzını doğru bulmuyorum.

Cumhuriyet