Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, motorin sektöründe jale süt fiyatlarını aşağıya çekenlere yönelik, 'Bu arkadan gezinme işlerine girenler, yüklenici ayarlayanlar, uzlaştırıcı ayarlayıp bu halde piyasayla oynayanlar, bariz söylüyorum bu ahlaksızlık” dedi.

Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Olağan Genel Kurulu'na eklenen Çelik, evren toptan kazançlı krizden depar belgesi hesapları yaparken, Türkiye'nin toptan ve lehçe politik krizlerle gönül rahatlığı karşıya kaldığına dikkati çekti.

'Sözünüzde durmadınız'

Göreve geldiklerinden beri bu sektörün kâffesi temsilcileri ile müşterek araya başlamak düşüncesince çalıştıklarını tamlayan Çelik, bu sektörün örgütlenmesinde müşterek curcuna olduğunu, bununla ait yasalı organizasyon üstündeki çalışmalarını sonuç evreye getirdiklerini, Bakanlar Kurulu'na banak gerçekleştirdiklerini, endamsız müddet arasında TBMM'ye taşıyacaklarını söyledi.

Süt sektörü düşüncesince müstahsil ve sanayici kesimleri ile görüştüklerini, motorin tozu desteğini verdiklerini tabir fail Çelik, sanayicilerle de Ulusal Süt Konseyi çeşidinden belirlenen 1,15 lira motorin fiyatından geriye gitmemeleri dair anlaştıklarını aktardı.

Çelik, 'Biz sözümüzde durduk, siz durdunuz mu? Durmadınız. Yapılması gerekeni yapacağız. Yoksa yazık, müstahsil bin müşterek başağrısı ile 3 kuruş dirimsel almak düşüncesince size bizlere bakarken onu kıygın edecek müşterek yaklaşımın izahı olamaz. Yönetimin atması müstelzim müşterek hamle var ise atalım ama sizinde durmanız müstelzim müşterek toprak var ise orada duracaksınız ki sorunları beraberce kırma iradesi ortaya çıkabilsin. Aksi takdirde bu sürdürülebilir müşterek gidiş olmaktan çıkar.' dedi.

Türkiye'de bin 449 motorin etkin şirket olduğunun altını çizen Çelik, evvel 5 şirketin sanayiye revan sütün yüzdelik 27'sini, evvel 10 şirketin yüzdelik 36'sını, evvel 25 şirketin yüzdelik 51'ini, evvel 100 şirketin ise yüzdelik 73'ünü işlediğini bildirdi.

İlk 10 şirketin 2014 yılındaki 1,15 lira kararın gerisinde durması biçiminde Türkiye'de motorin fiyatlarındaki oynaklığının bahis konusu olamayacağını dile getiren Çelik, “Bu arkadan gezinme işlerine girenler, yüklenici ayarlayanlar, uzlaştırıcı ayarlayıp bu halde piyasayla oynayanlar, bariz söylüyorum bu ahlaksızlık.' ifadesini kullandı.

Çelik, derslerine çalıştıklarını, bin 449 şirketin nereden, ne ilçeden, ne köyden ne denli motorin aldığını bildiklerini belirterek, “Üretici yapılmaksızın sanayici, sanayici yapılmaksızın müstahsil kabil mu? Mümkün değil. Yapmamız müstelzim bu mevzuda içten kazanmak ve bu arada yürümek.' niteleyerek konuştu.

Süt piyasasının et açısından da baş döndürücü ehemmiyetli bulunduğunu vurgulayan Çelik, şu anda 50 bin titrem et ithal edebileceklerini fakat bunun hal olmadığını, efsanevi varlığını artırmanın yolunun sütten geçtiğini kaydetti.

Çelik, bunun yanı esna motorin tüketiminin artırılması düşüncesince de icraat gerçekleştirmek icap ettiğinin altını çizerek, “Eğer burada tığ birbirimizi anlamama dair taannüt edersek emin olun bu sektörde olacak ayrıksı şirketler çıkabiliyor. Ben anlamakta zorlanıyorum.” dedi.

Fırsatçılara 'devletle oynamayın' niteleyerek seslenen Çelik, 'Çiftliğimize, fabrikamıza eş derseniz geliriz. Derdimize dertlenin derseniz dertleniriz ama üreticiyi, o eli nasırlaşmış insanı üzecek müşterek işin süresince bulunmayız.' gibi konuştu.

Kaynak: AA