İsviçre’nin Davos kentinde 23 Ocak’a kadar devam edecek olan Dünya Ekonomik Forumu dün başladı. Dört gün sürecek olan zirvede, son döneme damgasını vuran Avrupa’daki sığınmacı krizi, terörle mücadele, düşen petrol fiyatları ve iklim değişikliği gibi konuların ele alınması bekleniyor. Forum, Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ve Dünya Ekonomik Forumu’nun kurucusu ve Başkanı Klaus Schwab’ın yaptığı konuşmalarla başladı. Gauck, sığınmacı krizine değinerek, “Gerçekten de Avrupa’ya barış ve refah getirmiş olan bu tarihi yapının çökmesini istiyor muyuz?” dedi.

ÜRDÜN'E KOLAYLIKLAR
İngiltere Başbakanı David Cameron, Davos zirvesi öncesi yaptığı açıklamada çok sayıda Suriyeli mülteci kabul eden Ürdün’ün AB tarafından daha güçlü şekilde desteklenmesi gerektiğini belirtti. Cameron, “Düzenlemelerin değiştirilmesi üzerinde kısa bir süre içinde uzlaşmaya varmalıyız, böylelikle Ürdün ihracatını artırabilir ve yeni istihdam alanları yaratabilir” dedi.

MÜLTECİLER ANA GÜNDEM
Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, Dünya Ekonomik Forumu’nda “mülteci sorununa” değindi ve Avrupa’ya gelen sığınmacı akınının ülkelerin gayri safi yurtiçi hasılasını (GSYH) “küçük ama olumlu” ölçüde büyüteceğini söyledi. Lagarde’ın açıklamasına göre, IMF verileri sığınmacıların gelişi ile ülkelerin GSYH’sinin 2015’te yüzde 0.05, 2016’da yüzde 0.09 ve 2017’de yüzde 0.13 oranında artacağını gösteriyor. Ancak yükün paylaşımı ve kıtalara eşit bir şekilde dağılımı, bu bağlamda Avrupa Birliği ülkelerinin anlaşmaya varması önem taşıyor. Ev sahibi kişilerin beklentilerine zarar vermeden de sığınmacıların ekonomiden yararlanabileceğine vurgu yapan IMF Başkanı’na göre, “Mültecilerin günümüzdeki akını büyüme potansiyeli barındıran bir zorluk.”

TÜRKİYE 30'UNCU OLDU
46’ncısı düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda (WEF) açıklanan bir raporla, dünyanın ‘en iyi’ ülkeleri liste halinde sunuldu. Ekonomi, yaşam kalitesi ve refah gibi birçok kriter üzerinden yapılan değerlendirmede 60 ülke arasında Almanya birinci. Kanada ikinci, İngiltere üçüncü oldu. Türkiye ise 30’uncu sırada yer aldı.

***

Dicaprio: Artık yeter

Dünya Ekonomik Forumu kapsamında verilen Kristal Ödülleri sahiplerini zirvede sahiplerini buldu. Ödüle ünlü oyuncu Leonardo Dicaprio, sanatçı Olafur Eliasson ve oyuncu Yeo Chen layık görüldü. Leonardo Leonardo Dicaprio, yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Geleceğimiz için petrol endüstrisinin açgözlülüğüne daha fazla göz yumamayız. Artık yeter!.. Dünya bundan daha iyisini biliyor, bizler daha iyisini biliyoruz. Geçen ay dünya liderleri Paris’te karbon emisyonuyla ilgili tarihi bir anlaşmaya imza attılar. Bu daha ilk aşama ama geleceğimiz için verdiğimiz kavgada zafere uzun bir yolumuz var. Bu süreçte değişim için gereken bağlılığa ve beceriye sahip olmalıyız.”


***

Dünya Ekonomik Forumu nedir?

İsviçre’nin Davos kasabasında bu yıl 46’ncı kez düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu başladı. 46’ncı Dünya Ekonomik Forumu’na yaklaşık 40 ülkeden devlet ve hükümet başkanlarının yanı sıra ekonomi dünyasının önde gelen isimleri ve bilim insanları olmak üzere toplam 2 bin 500 kişi katılıyor. Dört gün sürecek olan zirvede, son döneme damgasını vuran Avrupa’daki sığınmacı krizi, terörle mücadele, düşen petrol fiyatları ve iklim değişikliği gibi konuların ele alınması bekleniyor. Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’nda Türkiye’yi Başbakan Ahmet Davutoğlu temsil ediyor. Davutoğlu, Türkiye’nin global rolü oturumunda konuşma yapacak. Suriyeli mültecilerle ilgili bir oturumda işadamı Hamdi Ulukaya da söz alacak. Davos’ta Türk tarafı açısından öne çıkan bir diğer konu ise Kıbrıs.


Kaynak: Birgun.net