ABIDJAN

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Abidjan'ın nüfusunun yüzdelik 20-30'luk kısmının, semt ülkelerden mevrut göçmen nüfustan oluştuğunu öğrendiğini belirterek, 'Abidjan, bu insanoğlu için güvenli bir liman, sığınılacak bir çatı. Bu boyut ilkin göçmen nüfusunu bir ağırlık ve dava şekilde değil, konuşu ve içtimai hayatın ehemmiyetli bir paydaşı gören misafirperver Fildişi Sahili'nin anlayışının bir nişanesidir' dedi.

Fildişi Sahili Devlet Başkanı Alassane Vattara ile benzeri Dominique Vattara, Sofitel Abidjan Hotel'de, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve benzeri Emine Erdoğan onuruna resmi şeb ezanı yemeği verdi.

Burada mütekellim Erdoğan, laflarına 'Size dobra istihbarat getirdim' niteleyerek başladı.

Fildişi Sahili'ne icra ettiği ziyaretten sevinme ve ülkeyi görüşme fail 'ilk Türk Cumhurbaşkanı' olmaktan dolayı değer duyduğunu anlatım fail Recep Tayyip Erdoğan, Fildişi Sahili'nin eskiden aşırı iri teessürat yaşadığını anımsattı.

Erdoğan, Fildişi Sahili'nin atılımlar hazırlamaya başladığını belirterek, 'Ülke nüfusunun yüzdelik 20-30'luk kısmının, semt ülkelerden mevrut göçmen nüfustan oluştuğunu öğrendim. Abidjan, bu insanoğlu için güvenli bir liman, sığınılacak bir çatı. Bu boyut ilkin göçmen nüfusunu bir ağırlık ve dava şekilde değil, konuşu ve içtimai hayatın ehemmiyetli bir paydaşı gören misafirperver Fildişi Sahili'nin anlayışının bir nişanesidir. Ben bunu 'Fildişi Sahili modeli' şekilde anmak istiyorum. Bu modelin etraflı ana kara ve evren devletleri için kip olmasını istiyorum. Biz de Suriye ve Irak'taki çatışmalardan kaçan 3 milyon kardeşimize tek başkalık yapmadan, dinine, diline ve ırkına bakmadan ev sahipliği yapıyoruz' değerlendirmesinde bulundu.

'Türkiye, üstencilik şirketlerinin tecrübesiyle Fildişi Sahili'nin yanındadır'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, hem bölgesel, hem konuşu ve bununla beraber kültürel çekicilik merkezi olması açısından İstanbul Boğazı ile Abidjan'ı birbirine benzettiğini dile getirdi.

İstanbul ile Abidjan ortada ehemmiyetli teşrikimesai potansiyeli olduğuna inandığını kaydeden Erdoğan, Türk Hava Yolları'nın Abidjan'a şu anda haftada 4 gündüz yol yaptığını, yol sayılarını haftanın değme gününe boşaltmak istediklerini belirtti.

Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin, Afrika, Asya ve Avrupa kıtalarında köken salmış ve temelli asar bırakmış bir medeniyetin mirasçısı bulunduğunu söyledi.

İki iklim ortada olan ilişkileri geliştirmek, denk katılma ve çapraz hürmet temelinde iş birliğini ilerletmek istediklerine ayraç fail Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2013'te Afrika'daki büyükelçilik sayısının 12, ahit bakımından da 39'a yükseldiğini bildirdi.

Erdoğan, Fildişi Sahili'nin Sahra Altı Afrikayla ilişkilerinin adeta 'mihenk taşı' bulunduğunu vurguladı.

Türkiye'nin, Fildişi Sahili ile sabık sene 330 milyon dolar ticaretinin bu sene 390 milyon dolara çıkacağını dile getiren Recep Tayyip Erdoğan, kuma hedefin 2020'de bu kütlesi 1 bilyon dolara boşaltmak bulunduğunu anlatım etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşme vesilesiyle düzenlenecek iş formunun bu yönde atılan bir aşama olduğuna inandığını kaydederek, bu seyahatinde tahminî 150 iş adamının namına zevcelik ettiğini, erte Fildişi Sahili iş adamlarıyla birlikte çalışmalarda bulunulacağını aktardı.

Gerek Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşmasında, gerekse Fildişi Sahili'nin 2020 yılına rüçhan gereksinimlerini geliştirmesinde dü iklim arasındaki ilişkilerin ehemmiyetli görevi bulunduğuna dikkati çekici Erdoğan, 'Bu dobra şehri gezerken, tabii güzelliğinin ve kültürel çeşitliliğinin beraberinde koskoca ast bina planlarına tanık oldum. Türkiye, bu süreçte dünyada yalan sahibi üstencilik şirketlerinin tecrübesi ve encam teknolojisiyle Fildişi Sahili'nin yanındadır. Dünyada bildiğiniz kabilinden ekonominin 16'ncı esnasında olan bir Türkiye var, Avrupa'da 6'ncı tam toprak düzlük bir Türkiye var' niteleyerek konuştu.

Muhabir: Ilkay Guder, Nuran Erkul

Kaynak: AA