ABD donanmasına ait özel timin, Dünyanın en çok aranan teröristi Usame bin Ladini Pakistan’da yüksek korunaklı bir evde öldürdüğü açıklandı. Yeri, kuryesi takip edilerek tespit edilen ve çatışmada öldürülen Bin Ladin’in cesedinin “denize gömüldüğü” iddia edildi. Adalet yerini buldu diyen Obama, yaklaşan seçimler öncesi moral buldu.

Obama: Kafamıza koyduğumuzu yaparız

ABD Başkanı, Bin Ladin’in öldürüldüğünü açıkladı

ELÇİN POYRAZLAR

WASHINGTON - ABD Başkanı Barack Obama, El Kaide lideri Usame bin Ladinin ABD güçlerinin Pakistanda düzenlediği bir operasyonda öldürüldüğünü açıkladı. Obama, Beyaz Sarayda önceki gece geç saatlerde yaptığı açıklamasında 11 Eylül saldırılarında ölenlerin yakınlarına seslenerek Adalet yerini buldudiye konuştu. Obama’nın Terörle Mücadeleden Sorumlu Başdanışmanı John Brennan, ABD Başkanı ve ekibinin operasyonu canlı olarak izlediğini açıkladı.

Bin Ladinin 20 yıldır El Kaidenin lideri ve sembolü olduğunu, ABD ile dostları ve müttefiklerine saldırılar düzenlemeyi sürdürdüğünü ifade eden Obama, Bin Ladinin ölümü ülkemiz için El Kaideyi yenme çabasındaki en önemli başarıdırdedi. Obama buna karşın Bu bizim çabalarımızın son bulduğu anlamına gelmiyor. Hiç kuşku yok ki El Kaide bize karşı saldırılarını sürdürecek. Yurtiçinde ve yurtdışında dikkatli olmalıyızdiye konuştu. Bin Ladini binlerce masum erkek, kadın ve çocuğun katlinden sorumlu bir teröristolarak tanımlayan Obama, 11 Eylül saldırılarının ardından El Kaideye savaş açtıklarını ve geçen 10 yıl içinde El Kaide üyelerini yakalamak için büyük çaba harcadıklarını ifade etti.

Obama, Bin Ladinin Afganistandan Pakistana kaçtığını ve eylemlerini buradan yönettiğini öğrendiklerini belirtti. Geçen ağustos ayında Bin Ladinin bulunduğu yerle ilgili ipucu bulduklarını ancak doğrulamanın aylar sürdüğünü söyleyen Obama, Geçen hafta harekete geçmek için yeterli istihbaratımız olduğuna karar verdim ve Bin Ladini adalet önüne çıkarmak için operasyona izin verdimdedi. Obama Bugün (önceki gün) yönetimim altında ABD Pakistandaki Abbottabaddaki yerleşkeye operasyon düzenledi. Küçük bir grup Amerikalı operasyonu olağanüstü bir cesaret ve yetenekle gerçekleştirdi. Hiçbir Amerikalı zarar görmedi. Sivilleri öldürmekten kaçındılar. Ateş muharebesinden sonra Bin Ladini öldürdüler ve cesedini aldılardedi.

‘Müslüman lider değil’

ABDnin İslamla savaş halinde olmadığını ve olmayacağını da ifade eden Obama, Bin Ladin bir Müslüman lider değildi. O Müslümanları topluca öldüren bir katildidiye konuştu. Pakistanla yaptıkları terörle mücadele işbirliğinin Bin Ladinin bulunmasında önemli olduğunu ifade eden Obama, Pakistan Cumhurbaşkanı Asif Ali Zerdari ile konuştuğunu ve bunun iki ülke için tarihi bir an olduğu konusunda hemfikir olduklarını söyledi. Obama 11 Eylülde yitirilen canları unutmayacaklarını söyleyerek Ülkemizi güven içinde tutma hedefimiz tamamlanmadı. Ancak bu gece bir kez daha kafamıza koyduğumuz her şeyi yapabileceğini anımsadıkdiye konuştu. Eski ABD Başkanı George W. Bush konuya ilişkin açıklamasında Obamanın kendisini aradığını ve haber verdiğini söyleyerek bunun Amerika için bir zafer olduğunu ve Amerikanın ne kadar uzun sürerse sürsün adaletin yerini bulacağı mesajı verdiğini ifade etti. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, Obama ve ekibini kutladı. Boehner terör tehdidine karşı dikkatli olmayı sürdürmek gerektiğini söyledi.

‘Kimse istemez diye denize gömdük’

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton iseBizi yenemezsiniz ama El Kaideyi bırakmayı ve barışçıl siyasi sürece girme tercihini yapabilirsinizdedi.

Öte yandan ABDli yetkililer hiçbir ülkenin istemeyeceğini düşündüklerinden Bin Ladinin cesedini denize gömdüklerini söyledi. Cesetle ilgili İslami gerekliliklerin dikkate alındığı da savunuldu. ABDnin, Bin Ladine DNA testi uyguladığı ve kimliğinin belirlenmesine destek için yüz tanıma tekniğini kullandığı bildirildi. Ladin’in eşlerinden biri de cesedi teşhis etti. ABD ulusal güvenlik yetkilisi, Bin Ladin için görevlendirilen özel kuvvetlere verilen talimatın yakalama değil, öldürme emri olduğunu belirtti. 

Cumhuriyet