Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, ABD ve Türkiye ortada sabık sene 17,5 bilyon dolarlık ticaret hacmi oluştuğunu belirterek, 'G-20 üyesi dü ülkenin arasındaki tecim aşırı hâlâ müşterek tomar olmalı.' dedi.

Işık, Boston Park Plaza Hotel'de Türkiye'de yatırımı bulunan ABD'li iş adamlarıyla müşterek araya geldi.

Türkiye ile ABD ortada etraflıca senelerdir bitmeme fail güzel ilişkilerin, akıbet zamanlarda aşırı hâlâ ehemmiyetli müşterek format kazandığına dikkati çekici Işık, 'Yakın vakitlere derece izlemsel iştirak yerine anılan ilişkilerimiz, bundan sonra manken iştirak yerine tabir ediliyor. Ancak ilişkilerin, hâlâ aşırı asayiş ekseninde geliştiğini görüyoruz. İlişkilere kuvvet ve derinlik vermek düşüncesince ekonomi, kültür, fen ve tecim üzere alanlara da yoğunlaşmamız aşırı müfit olacaktır.' diyerek konuştu.

Işık, ABD ve Türkiye'nin, 2002 senesinde 6,4 bilyon dolar bulunan aut tecim hacminin, 2011'de 20 bilyon dolara yükseldiğini hatırlattı. Geçen sene ise dü iklim ortada 17,5 bilyon dolarlık tecim kütlesi oluştuğunu anımsatan Işık, G-20 üyesi dü ülkenin arasındaki ticaretin aşırı hâlâ müşterek tomar olması icap ettiğini söyledi. Türklerin, akıbet beş altı senedir ABD'ye salname averaj 600-700 milyon dolar envestisman yaptığını bildiren Işık, ABD'den Türkiye'ye ise akıbet 4 yılda 15 bilyon doların üstünde envestisman yapıldığını belirtti.

'2015'te 16,6 bilyon dolarlık dünkü ecnebi yatırıma ev sahipliği yaptık'

ABD'li iş adamlarına Türkiye ekonomisi ve gelinen bekçi kendince bilgelik sağlayan Işık, iklim ekonomisinin 25 çeyrektir fevk fazladan büyüdüğünü vurguladı. Türkiye'de evcil yatırımcıların yararlandığı rastgele ayrışık imkandan ecnebi yatırımcıların da faydalanabildiğinin altını çizen Işık, 'Ekonomideki toparlanma ve politikalarımızın sonucunda vatanımızda direkt ecnebi yatırımlar çabucak artıyor. 2003'ten esbak 30 yılda 15 bilyon dolar envestisman çekebilmiştik. Sadece 2015'te 16,6 bilyon dolarlık dünkü ecnebi yatırıma ev sahipliği yaptık. 2003-2015 çağında ise hep 165 bilyon dolar ecnebi envestisman çektik.” ifadesini kullandı.

Kaynak: AA