DİYARBAKIR

ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararı Elazığ ile Şırnak'ın Silopi ve Cizre ilçelerinde protesto edildi, Diyarbakır ve Batman'da Kudüs konulu konferans gerçekleştirildi.

Elazığ Kudüs Platformu tarafından 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda "Kudüs Ümmetin Başkentidir" mitingi düzenlendi.

ABD ve İsrail aleyhine slogan atılan mitingde sık sık tekbir getirildi, ABD ve İsrail bayrakları yakıldı, Kudüs için dua edildi.

Mitingde konuşan Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, yüksek bir sesle ABD'nin kararını protesto etmek, Kudüs'ün Filistin'in başkenti olduğunu haykırmak için toplandıklarını söyledi.

Tüm İslam ülkelerinin Kudüs üzerinden büyük bir sınav verdiğini ve bu sınavda Türkiye'nin alnının akıyla ilerlediğini ifade eden Yanılmaz, "Kudüs bizim ilk kıblemizdir, peygamberler şehridir, tüm alemin göz bebeği, insanlığın ortak mirasıdır. Bizler tüm ülkede olduğu gibi bu şehirde de İsrail işgali bitene kadar ve ABD yönetimi kararından dönene kadar Kudüs mücadelemizi aynı heyecanla, ruhla ve cesaretle devam ettireceğiz." dedi.

Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas'ın kurucusu Şeyh Ahmed Yasin'in yeğeni ve aynı zamanda milletvekili olan Dr. Nesim Yasin de telefonla bağlandığı mitingde Gazze'den Elazığ'a tüm Filistin halkının selamını ilettiğini belirtti.

Başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere tüm Türk halkının desteğini yürekten hissettiklerini ifade eden Yasin, "Kudüs, sadece Filistinlilerin coğrafyası değil, Kudüs sizin coğrafyanızdır, tüm Müslümanların kıblesidir. Allah'ın izniyle bu onurlu direnişimizle Kudüs kurtulacaktır." şeklinde konuştu.

Uluslararası Kudüs ve Filistin'e Destek Birliği Sözcüsü Talal Nassar ise desteklerinden dolayı Türkiye'ye teşekkür etti.

Mitinge siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Silopi

Şırnak'ın Silopi ilçesindeki Çarşı Camisi önünde Sefinei Nuh Derneğince düzenlenen basın açıklamasıyla ABD'nin Kudüs kararı protesto edildi.

Dernek başkanı Rıdvan Tatar, ABD'nin Kudüs kararının kabul edilemez olduğunu belirtti.

"Uluslararası hukuku hiçe sayan, Birleşmiş Milletler kararlarını ve başta İslam alemi olmak üzere tüm ülkelerin hassasiyetlerini görmezden gelen bu girişim asla kabul edilemez. Uluslararası camia ve Müslümanların vicdanında yok hükmünde olan bu kararı şiddetle kınıyoruz." diyen Tatar, Kudüs'ün İslam ümmetinin ortak değeri olduğunu vurguladı.

Basın açıklamasına, HÜDA PAR Silopi İlçe Başkanı Salih Gök, CHP Silopi İlçe Başkanı Umran Cengiz, AK Ocaklar Silopi Temsilcisi Bedirhan Ökten, TÜGVA Silopi İlçe Teşkilatı Başkanı Fırat Haşimoğlu ve vatandaşlar katıldı.

Cizre

AK Parti Cizre İlçe Teşkilatı tarafından Orhan Doğan Caddesi'ndeki Sanat Sokağı'nda basın açıklaması yapıldı.

Grup adına açıklama yapan avukat Ömer Yıldız, Kudüs'ün Müslümanların kırmızı çizgisi olduğuna işaret ederek, ABD'nin Kudüs'e ilişkin kararından bir an önce dönmesi gerektiğini söyledi.

Yıldız, şöyle konuştu:

"ABD Başkanı Donald Trump'ın hukuksuz Kudüs açıklaması, insanlık vicdanını yaralamış ve bölgemizdeki sorunları derinleştirmiştir. Bu bölgemizde barışı ve istikrarı tehdit etmeye yönelik bir adımdır. Alınan karar İsrail ve Filistin toplumları arasındaki husumeti arttırmaktan başka sonucu olmayacaktır. Asla kabul edilemez gördüğümüz bu karardan en kısa sürede dönülmelidir. Kudüs’ün mahremiyetine yönelik bu saldırı karşısında Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ortaya koyduğu güçlü tepkinin sonuna kadar arkasındayız."

Yıldız, dünyadaki tüm Müslümanların Kudüs'e sahip çıkacağına olan inançlarının tam olduğunu aktardı.

Basın açıklamasına AK Parti İlçe Başkanı Cihan Güven, AK Parti Kadın Kolları İl Başkanı Hatice Atan, Memur Sen Şırnak İl Başkanı Abdullah Çatı, TÜGVA İlçe Temsilcisi Osman Ayhanoğlu ve vatandaşlar katıldı.

Batman

Türkiye Kardeşlik Birliği (TURKAB) Batman İl Başkanlığınca, "Kardeşlik Hukuku ve Kardeşlik Hududu Kudüs" konulu konferans düzenlendi.

Kültür Turizm Müdürlüğü Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen konferans öncesi Kudüs ve Filistin konulu ilahiler seslendirildi.

TURKAB Genel Başkanı Sait Ali Arslan, kardeşliğin önündeki engellerin kaldırılmasının önemine değindi.

Eski Refah Partisi Rize Milletvekili Şevki Yılmaz ise Kudüs'ün, Hazreti Muhammed'in Müslümanlara emaneti olduğunu söyledi.

Kudüs'ün Müslümanlar için önemine değinen Yılmaz, şöyle konuştu:

"İsrail'in hedefi sadece Kudüs değildir. Vatanımızın kıymetini bilelim. Kürt'e de Türk'e de hepimize lazım bu vatan. Bu tehlikeyi birlikte söndüreceğiz. Böyle bir vatan birbiriyle kavga ederek, kardeşliği bozarak korunur mu? Kürt, Türk kardeştir bölmek isteyenler kalleştir."

Diyarbakır

Türkiye Kardeşlik Birliği (TURKAB) Diyarbakır İl Başkanlığınca Kayapınar Belediyesi Kültür Merkezin’de düzenlenen, "Kardeşlik Hukuku ve Kardeşlik Hududu Kudüs" konulu konferans Kuran-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Refah PartisiRize Milletvekili Şevki Yılmaz, konferansta Kudüs'ün, Müslümanlar için önemini anlattı.

Konferansa TURKAB Genel Başkanı Sait Ali Arslan, Şırnak Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Emin Erkan, AK Parti Diyarbakır Kadın Kolları Başkanı Mukaddes Evsen, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Kaynak: AA