WASHINGTON - Gülbin Yıldırım

Amerikalı ekonomistler, ABD Merkez Bankasının (Fed) nisan toplantısına ait tutanaklarında, piyasaları bir sonraki faiz artışına hazırlamak için “şahin” bir dil kullandığı görüşünde birleşirken, faiz artırımının zamanlaması ve sayısı konularında birbirinden ayrılıyor.

Sweet, FOMC tutanaklardaki “şahin” tonun, Fed'in iletişim stratejisinin bir parçası olduğunu belirterek, “Nisan ayı FOMC toplantısının tutanakları şahindi ancak bunu Fed'in piyasaları bir sonraki faiz artışına hazırlama adımı olarak değerlendiriyorum.” diye konuştu.

“Bu yıl üç faiz artışı bekliyoruz”

Ryan Sweet, Moody's Analytics'in bu yıl üç faiz artışı beklediğini bildirerek, şunları kaydetti:

“Biz bu yıl içinde 25 baz puanlık üç faiz artışı yapılacağını tahmini ettik çünkü Fed'in ortaya çıkan enflasyonist baskılara yönelik projeksiyonun düşük olduğunu düşündük. Mevcut şartlar ışığında faizlerin temmuz, eylül ve aralık toplantılarının her birinde 25 baz puan artırılacağını öngörüyoruz.”

“Haziranda faiz artışı sinyali, piyasalardaki kayıtsızlıktan”

Fitch Ratings Başekonomisti Brian Coulton da tutanaklarda haziran ayına açıkça işaret edilmesinin, piyasalarda son dönemde görülen kayıtsızlıktan kaynaklandığını vurguladı.

Coulton, ayrıca tutanakların Fed'in ilk çeyrekteki zayıf performansa çok önem vermediğine ve faiz artışına kaldığı yerden devam edeceğine işaret ederek, “Fed'in bu yıl bitmeden iki kez faiz artırmasını bekliyorum” dedi.

“Küresel risklerden eskisi kadar endişeli duymuyorlar”

Panday, Fed üyelerinin küresel riskler konusunda eskisi kadar endişeli olmadığının altını çizerek, bir sonraki faiz artışını haziran sonrasına erteletecek tek faktörün veriler olduğunu ifade etti.

Kaynak: AA