ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Başdenetçi 2016 denetim raporu, ABD ordusunun eğit-donat programı kapsamında Irak ordusuna verdiği 1 milyar dolardan fazla değere sahip askeri ekipman ile silahların kayıt ve takibinin doğru yapılmadığını ortaya koydu.

Eylül ayında yayınlanan "Ordu Irak Eğit-Donat Fonu Ekipmanlarının Sayı ve Yerini Tespit Etmek İçin Etkili Kontroller Yapmadı" başlıklı raporun gizliliği, Uluslararası Af Örgütü’nün bilgi edinme hakkı kapsamındaki talebi üzerine kaldırıldı ve rapor kamunun erişimine açıldı.

Irak Eğit-Donat Fonu ABD Kongresince 2015 yılında oluşturulmuş ve o yıl için savunma bütçesinden 1,6 milyar dolar ayrılmıştı. DEAŞ ile mücadele için ayrılan söz konusu fon için 2016 yılında da 715 milyon dolar ayrılmıştı.

TAKİBİN YAPILAMAMASININ SEBEBİ(!)

Denetim raporunda ABD ordusunun silahların takibini doğru yapamamasının nedeninin, merkezi bir otomatik sistem yerine Irak’a verilen silah ve ekipmanların kayıtlarının el ile yazılı dağıtım belgeleri üzerinden tutması olduğu belirtildi.

SİLAHLAR TERÖR ÖRGÜTLERİNE Mİ GİTTİ?

Mezhep merkezli radikal grupların yanı sıra birçok terör örgütünün de faaliyet gösterdiği bir bölgeye gönderilen milyar dolarlık silahların kontrolünün doğru yapılmaması, söz konusu silahların amacının dışında kullanılmak üzere başka gruplarca ele geçirilme riskini gündeme getirdi.

Kaynak: HABER7.COM