ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Suriye'de bölümsel ve arızi mütareke niteliğindeki çatışmaların sonlandırılması anlaşmasının bitmeme etmesine karşın Beşşar Esed hükümetinin, Halep ve Dara’da sivillere müteveccih saldırılar gerçekleştirmesini sert birlikte halde kınayarak, bunun çatışmalarının ihlali bulunduğunu söyledi.

Kirby, günce matbuat toplantısında Suriye'de çatışmaların durdurulmasına müteveccih anlaşmaya bağlı soruları cevapladı.

Çatışmaların durması anlaşmasının yürürlüğe girmesiyle ülkede yaşanmış bulunan hüküm vakalarında eksilme görüldüğünü ve abluka altındaki yerlere insanca yardımların ulaşmaya başladığını tamlayan Kirby, ''Fakat birtakım süreğen ve yinelenen hareketlerin hala sulh görüşmelerini hiçe farzımuhal Suriye halkına ağır ıstıraplar çektirmesi üzerinde akıl duyuyoruz'' dedi.

Kirby, ''Esed diyetinin aceleci insanca iane malzemeleri içinden baş döndürücü ağır halde gerekseme mahsus tıbbi iane malzemelerini çıkartmasını çelimli birlikte halde kınıyoruz'' ifadesini kullandı.

''GÜÇLÜ ŞEKİLDE KINIYORUZ''

Rejimin Halep ve Dara alanında sivillere müteveccih saldırılarını bitmeme ettirdiğine ayraç fail Kirby, cemaatin çözünmek neredeyse bulunduğu kâmil birlikte camiye meydana getirilen atılım da engelleme peyda etmek neredeyse rejimin sivillere müteveccih iklim saldırılarını çelimli halde kınadıklarını bildirdi.

Kirby, "Bunlar açıkça kendisine Esed diyetinin insanca yardımların önünü açacağı ve çatışmaların durdurulması anlaşmasına uyacağı anlamında fariza gücünün kuma başkanları bulunan ABD’ye ve Rusya’ya icra ettiği taahhütlerin ihlali anlamına gelmektedir” diyerek konuştu.

Sivillere müteveccih saldırıların ve insanca yardımların engellenmesinin birlikte an ilk akıbet bulması icap ettiğini vurgulayarak Kirby, “Rusya, Esed üstündeki tesirini kullanarak bunun uygulanmasını sağlamalıdır” ifadesini kullandı.

''Rejimin saldırıları çatışmaların durdurulması anlaşmasını ihlal ediyorsa bunun bedeli ne olacak?'' sorusunu yanıt veren Kirby, şunları kaydetti:

''Bu mevzuda çalışmaya bitmeme edeceğiz. Cenevre’de grupları birlikte araya getirerek politik hal arayışlarına geçilmesini ve şiddetin sona ermesini konuşacağız. Yaşanan hüküm vakaları üzerinde izlem edilecek yöntemler var. Eğer mükemmel kendisine sonucunda ne olacak ve ya ne olabildiği halinde soruyorsanız bu mevzuda hususi birlikte cevabım şu anda yok. Bizim düşüncesince ehemmiyetli bulunan çatışmaların ağız ağıza durması ve yaşanmış bulunan hüküm olaylarının akıbet bulması.''

Sözcü Kirby, başkaca henüz sonradan birlikte matbuat açıklaması yayımlayarak, çatışmaların durdurulması anlaşmasının Suriye'de enli birlikte halde uygulandığını ve Suriye'deki grupların anlaşmanın sona ermesini istemediklerini anlatım etti.

''CENEVRE'DE PYD OLMAYACAK''

Basın toplantısında başkaca Suriye muhalefetinin enli tabanlı oluşumu Müzakere Yüksek Komisyonu'nun, 14 Mart'ta Cenevre'de Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde düzenlenecek görüşmelere katılacağını duyurmasına da yer veren Kirby, tahsil edilen sonucunda kıvançla karşıladıklarını söyledi.

Kirby, birlikte istifham üzerinde ise yıldırı örgütü PKK’nın Suriye uzantısı PYD’nin 14 Mart'taki görüşmelerde arazi almayacağını bildirdi.

BM Suriye hususi Temsilcisi Staffan de Mistura'nın Suriye'deki gruplarla görüştüğünü tamlayan Kirby, "Anladığım kadarıyla bu görüşmelerde, henüz öncekilerde bulunduğu kabilinden PYD davetliler sıralamasında arazi almıyor" dedi.

Kaynak: HABER7.COM