İSTANBUL

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, güçlü Türk demokrasisindeki ifade özgürlüğünün sadece Türkler değil ABD için de önemli olduğunu söyledi.

Biden, çalışma ziyareti çerçevesinde geldiği İstanbul'da, Conrad otelde gazeteciler ve sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle buluştu. Amerikalı kaynakların verdiği bilgiye göre görüşmeye, gazeteciler Kadri Gürsel, Aslı Aydıntaşbaş, Ceyda Karan, Pınar Dağ, öğretim üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala katılırken, ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass de hazır bulundu.

Basına kapalı gerçekleşen görüşmenin başlangıcında görüntü alınmasına izin verilirken Biden kısa bir açıklama yaptı.

Biden, konuşmasına dün hayatını kaybeden Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç için taziyede bulunarak başladı.

Güçlü Türk demokrasisindeki ifade özgürlüğünün sadece Türkler değil ABD için de önemli olduğunu vurgulayan Biden, her bir ülkenin kendine has özellikleri bulunmakla birlikte ifade ve basın özgürlüğü gibi bir takım değerlerin evrensel olduğunu dile getirdi.

Biden, 'Biz Amerikalılar ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğünün en önemli iki temel hak olduğuna inanıyoruz, sizin de anayasanızda yazıyor' diyerek, 'korku ve misilleme endişesi olmadan fikirlerin ifade edilmesi' gerektiğini kaydetti.

ABD'nin söz konusu temel hakları savunma konusunda hiçbir zaman tereddüt etmediğini belirten Biden, ifade ve basın özgürlüğü eksikliğinin tüm alanları sınırlayan, daha iyi bir ülke ve toplum inşasını engelleyen etkileri olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin tüm bölge için güçlü bir örnek teşkil etmesini arzu ettiklerini dile getiren Biden, Türkiye'nin bu konudaki başarısının bölgede ve dünyada yansımaları olacağına değindi.

Biden, 'İnternet özgürlüğünün sınırlandırılması ve Youtube ve Twitter gibi sosyal medya siteleri kapatılması, binden fazla akademisyenin sadece dilekçe imzaladıkları için ihanetle suçlanması bölge için sergilenmesi gereken örnek değil' ifadesini kullandı. ABD Başkan Yardımcısı, sosyal medyayı engelleme çabasının sadece basın özgürlüğü açısından kötü bir fikir olmakla kalmayıp ülke ekonomisi ve büyüme açısından da problemli olduğunu savundu.

ABD'nin girişimcilik ve teknoloji alanındaki ilerlemesinin ifade özgürlüğü ile yakından ilişkili olduğunu kaydeden Biden, yerleşik nitelikli dini, kültürel, bilimsel ve siyasi inançları sorgulamak gerektiğini belirtti.

Biden, sabah saatlerinde AK Parti, CHP ve HDP'den milletvekilleriyle görüşmüş, basına kapalı gerçekleşen buluşmanın içeriği hakkında ABD tarafı bilgi vermemişti.

İstanbul'daki programı devam eden Biden'ın yarın akşam Türkiye'den ayrılması bekleniyor.

Muhabir: Sinan Polat

Kaynak: AA