Avrupa Birliği (AB) Adalet Bakanlığı'nın hazırladığı yargı paketini memnuniyetle karşılarken Ankara'dan daha fazla reform beklediğini açıkladı. Demokratik standartların yükseltilmesi için hükümetin niyetlerini olumlu bulan AB Komisyonu yargı paketinin doğru istikamette atılmış ilk adım olduğunu ve "takdir" edildiğini belirtti.

AB Komisyonu'nun Genişleme ve Komşuluk Siyaseti'nden sorumlu üyesi Stefan Füle'nin sözcüsü Peter Stano tarafından yapılan açıklamada soruşturması süren yayınların yasaklanmasının engellenmesi ve sanıkların tutuklanma şartlarının netleştirilmesi çabaları memnuniyetle karşılandı. Ancak Stano, "daha fazlasına ihtiyaç var" dedi.

İfade hürriyeti, emniyet ve hürriyet hakkı ve adil yargılanma haklarındaki sorunları çözmek için paketin fırsat olarak görülmesi gerektiğine işaret eden AB, en mühim sorunun Türk Ceza Kanunu, Terörle Mücadele Kanunu ve CMUK'ta bulunan terör ve terör örgütü tanımı olduğunu vurguladı. Açıklamada, " En mühimi de, düşüncelerin özgürce ifade edilmesi ile şiddete çağrı arasında net bir ayrım yapılabilmesi için TCK, TMK ve CMUK'taki terör ve terör örgütü üyeliği suçlarının tanımında değişiklik yapılması gerekmektedir." denildi.

Füle'nin sözcüsü Stano, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının hakkıyla uygulanması ve Türkiye'nin müstakbel cezaları engellemesi için kapsamlı bir yargı reformuna ihtiyacı olduğuna işaret etti.

(CİHAN)