AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Hansjörg Haber, AB ile ara sınav serbestisi dair belirlenen Ekim 2016'nın kendi kendine birlikte tarih olmadığını belirterek, "Belirtilen 72 noktanın Türkiye ve AB kabilinden uygulanmasına bağlı. 36 tamam yahut tamamlanmaya DOĞRU dolambaç varken, 36 da üstünde çalışılması müstelzim dolambaç var. Şu anki resme baktığımda Türkiye ile teşrikimesai yaptığımız kurumlarla çalışmaya bitmeme edersek, bunu başarabileceğimize inanıyorum" dedi.

Vize serbestisi mevzusunun sığınmacı krizinden önce, 2013'te başladığını ve 29 Kasım 2015'teki görüşmede devamının geldiğini ve bu mevzuda Ekim 2016'nın hedeflendiğini dile getiren Haber, şunları söyledi:

"Ekim 2016 kendi kendine birlikte tarih değil. Belirtilen 72 noktanın Türkiye ve AB kabilinden uygulanmasına bağlı. 72 noktanın 17'si namına getirilmiş, tamam durumda. 3'ü daha namına getirilmemiş. 33'ü üstünde şümullü düzentileme yapılması gerekiyor. Yani 36 tamam yahut tamamlanmaya DOĞRU dolambaç varken, 36 da üstünde çalışılması müstelzim dolambaç var. Bunların birlikte bölümü kolay, birlikte bölümü elan çetince başlıklardan oluşuyor. Mesela AB vatandaşlarına Türkiye kabilinden makbul ara sınav politikasının değiştirilmesi kolay. Zor bulunan konulardan bir tanesi son güvenliği."

Kaynak: HABER7.COM