BRÜKSEL

AB Konseyi Donald Tusk ve İngiltere Başbakanı Theresa May'in ikili görüşmesinin ardından, liderlerin sabah saatlerinde AB'de iş birliği alanlarını artırma yöntemlerini tartışması öngörülüyor. Bu oturumdan sonra toplantıdan İngiltere'nin ayrılmasıyla birlikte geriye kalan 27 AB üyesi ülkenin liderlerinin, İngiltere'nin AB'den çıkış sürecine (Brexit) odaklanması bekleniyor.

Zirvenin ikinci gününde liderler, gündeme ilişkin gazetecilere açıklamalarda bulundu.

"Brexit'te bir mucize beklemiyorum"

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Brexit sürecine ilişkin gelişmeleri değerlendireceklerini belirterek, "Brexit'te bir mucize beklemiyorum." açıklamasında bulundu.

İngiltere'nin sürece ilişkin daha fazla detaylı bilgi vermesi gerektiğini savunan Juncker, tarafların anlaşmaya varamayacağı düşüncesi üzerinden hareket etmediğini vurguladı.

"Brexit rötar yapmış bir uçak gibi"

Brexit sürecine ilişkin soruları yanıtlayan Lüksemburg Başbakanı Xavier Bettel ise, "Brexit rötar yapmış bir uçak gibi. Uçağın içinde bekliyoruz ama bazı yolcular hala uçağa binemedi. Sonsuza kadar bekleyemeyiz. Uçağı kaçıran yolcular otobüse binmek zorunda kalır." diye konuştu.

"AB ileriye gitmek için istekli olduğunu belirtecek"

Malta Başbakanı Joseph Muscat, "Bugün zirvede yapılacak değerlendirmenin adil olacağını düşünüyorum. AB liderlerinin geleceğe dönük yapıcı bir tutum sergileyeceğini düşünüyorum. Ancak yeterli ilerleme sağlandığına ilişkin bir mesaj verileceğini sanmıyorum." açıklamasında bulundu.

"AB ileriye gitmek için istekli olduğunu belirtecek." diyen Muscat, Brexit sürecine ilişkin sorunların bulunduğunu göz ardı etmemek gerektiğini belirtti.

"Brexit AB ekonomisi için faydalı değil"

Avusturya Başbakanı Christian Kern, "Brexit AB ekonomisi için faydalı değil. Bu konuda şüphe yok." vurgusunu yaptı.

Süreçteki ilerlemenin halihazırda soyut gelişmelere dayandığını ifade eden Kern, somut sonuçlar elde edilmesi gerektiğini bildirdi. Kern, "Belirsizlik kıta için iyi değil, ekonomilerimiz için de değil. Bu nedenle İngiltere'nin ilerleme kaydedebilmek için bir öneride bulunması gerekiyor." diye konuştu.

Muhabir: Şerife Çetin






Kaynak: AA