İSTANBUL

Anadolu Ajansı (AA) ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) işbirliği ile düzenlenen "Demokrasinin Zaferi 15 Temmuz 2016" adlı fotoğraf sergisi, Yeni Camii Hünkar Kasrı'nda açıldı.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün geçen yıl 15 Temmuz gerçekleştirdiği darbe girişiminin her anına tanıklık eden AA fotomuhabirlerinin eserlerinden oluşan "Demokrasinin Zaferi 15 Temmuz 2016" adlı sergi, İTO işbirliği ile Eminönü'ndeki Yeni Camii Hünkar Kasrı'nda kapılarını ziyaretçilere açtı.

İstanbul Valisi Vasip Şahin, serginin açılışında yaptığı konuşmada, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında, onun öncesinde ve sonrasında şehit olanları rahmet ve minnetle anarken, gazilere Allah'tan şifa diledi.

15 Temmuz'un ciddi bir milat ve dönüm noktası olduğunu vurgulayan Şahin, şunları kaydetti:

"Ülkemizin tarihi açısından belki yüzlerce, binlerce yıl konuşulacak, üzerinde incelemeler yapılacak bir gün. Şunu bir daha gördük ki bu millet büyük bir millet, köklü bir millet ve geleceğine, istikbaline, istiklaline herhangi bir tehdit ve tehlike emaresi gördüğü anda nasıl organize olunabileceğini gösteren bir millet. 'Bu gençlerden ne olur, ne olmaz; bunlar dünya ve ülke meselelerine duyarlı mı değil mi?' tereddüdünün yaşandığı bir ortamda öyle gençler, öyle insanlar sokağa çıktı ki bizim hala dimdik ayakta duran bir millet olduğumuzu gösterdiler."

Şahin, bu zaferin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın çağrıları, talimatları ve direktifleri doğrultusunda milletin kendi şaheseri olduğunu belirterek, "Dolayısıyla sosyolojik, siyasi ve felsefi olarak bir Fransız Devrimi'nden daha değerli bir harekettir. Çünkü herhangi bir organizesi olmadan kendiliğinden ortaya çıkan bir reflekstir. Bu hamdolsun genlerimizde var. İnşallah bundan sonra da yaşamaya devam edecek." yorumunu yaptı.

Vali Şahin, tekrar o günü hatırlatan, bu bilincin artmasını ve gelecek nesillere taşınmasını sağlayan "Demokrasinin Zaferi 15 Temmuz 2016" adlı fotoğraf sergisini açan AA ve İTO'ya teşekkür etti.

Bu hafta boyunca İstanbul ve Türkiye'nin her yerinde 15 Temmuz'u anma etkinlikleri yapılacağını hatırlatan Şahin, "Tüm İstanbulluları bu anmalara katılmaya davet ediyorum. Biz her an 15 Temmuz zaferini ve ruhunu canlı tutmaya devam edeceğiz." dedi.

"Dünyada eşi görülmemiş bir direniş"

AA Yönetim Kurulu Başkan Vekili Dr. Şaban Kızıldağ ise geçen yıl 15 Temmuz'da acı ve ibretle hatırlanacak bir darbe girişimi yaşandığını ifade etti.

Kızıldağ, "O gece, devletimize, milletimize, yüce meclisimize, halkın oyuyla seçilmiş Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza ve hükümetimize, kısacası hem anayasal düzenimize hem de toplumsal düzenimize alçakça saldırıldı." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın büyük bir liderlik, cesaret ve dirayet örneği sergileyerek, halkı meydanlara çağırmasıyla birlikte 15 Temmuz gecesi bir bağımsızlık destanı yazıldığını belirten Kızıldağ, "Camilerden okunan selaları sadece kulaklarıyla değil, yürekleri ve ruhlarıyla da duyan aziz milletimiz, dünyada eşi ve benzeri görülmemiş bir direnişle FETÖ darbe kalkışmasını durdurdu." diye konuştu.

Kızıldağ, o gece verilen milli mücadelenin bir milletin istiklaline ve istikbaline sahip çıkmasının dünyada eşi benzeri görülmemiş örneği olduğunu vurgulayarak, "15 Temmuz gecesi Türkiye'de halka karşı darbe parantezini bir daha açılmamak üzere kapattık." dedi.

Yaklaşık 30 yıldır "Mazeret Yok" konferansları verdiğine değinen Kızıldağ, şunları kaydetti:

"Bu milletin hangi zorluklarla nasıl mücadele ettiğini anlatıyorum. Milletimizin benzersiz karakterinden örnekler vermeye çalışıyorum. Gerçekten benzersiz erdemlerle donatılmış bir milletiz. Bu erdemlerden en büyüğü belki de vatan için, bayrak için, ezan için, özgürlük için, milli irade için gözünü kırpmadan canını vermek olsa gerek. İşte en büyük 'mazeret yok' örneği budur. Hiç düşünmeden şehadete koşmak. 'Vatan için can vermek dahil mazeret yok' diyebilmek. Allah bu yiğitlerin kanını, soyunu, adını aziz ve bereketli kılsın. Bizi de onların şefaatine nail eylesin."

"AA, 15 Temmuz'da doğru ve güvenilir haber akışını sağladı"

Şaban Kızıldağ, AA ve İTO işbirliği ile açılan "Demokrasinin Zaferi 15 Temmuz 2016" adlı fotoğraf sergisinin, milletin tanklara, uçaklardan atılan bombalara, kurşunlara göğsünü siper ettiği 15 Temmuz gecesinde, AA fotomuhabirlerinin objektiflerine yansıyan büyük kahramanlığı hatırlattığını dile getirdi.

Kızıldağ, AA yönetimi ve habercileri olarak 15 Temmuz gecesinin ilk anlarından itibaren asıl işlerinin ve mücadelelerinin bu alçaklığın, bu zulmün, bu rezaletin kanlı görüntülerini ve acımasızlık boyutlarını dünya kamuoyuna aktarmak olduğunu bildirdi.

Halkın haber alma özgürlüğünün, özgürce iletişim kurabilmesinin önemini ve değerini açıkça gördükleri 15 Temmuz gecesi, Türk basınının da tıpkı AA gibi, genel olarak darbenin püskürtülmesinde büyük rol oynadığına değinen Kızıldağ, şöyle devam etti:

"AA, 15 Temmuz gecesi kesintisiz ve sorumlu yayın faaliyetiyle haber kanallarını sürekli olarak besledi. Doğru ve güvenilir haber akışını sağladı. Devletin ve milletin ajansı AA, kuruluş amacına uygun biçimde davranarak, tıpkı Kurtuluş Savaşı'nda, Milli Mücadele günlerinde olduğu gibi, '15 Temmuz Yeniden İstiklal' gecesinde de canla başla çalıştı, devletinin ve milletinin emrinde oldu. AA'nın Objektiflerinden Milli İradenin Yükselişi sergileri o gece yaşananların bir vesikası, belgesidir. 15 Temmuz darbe girişimiyle ve FETÖ'nün dünya kamuoyundaki yalanlarıyla, tezviratıyla mücadele sürecinde bu fotoğrafların ve haberlerin önemli yeri oldu.

Darbe girişimi gecesi ilk anlardan itibaren Genel Müdürümüz Şenol Kazancı ve ekibiyle birlikte yaptığımız bu çalışmayla, alçak kalkışmanın boyutlarını ortaya koyan fotoğraflı bir kitap hazırlayarak, sorumluluk ve görevimizi yerine getirdik. Bu kitabı İngilizce olarak da bastık ve dağıttık. Birçok şehrimizde hem bu kitabı demokrasi nöbeti tuttuğumuz meydanlarda dağıttık hem de bu sergiyi tek tek şehirlerimizde açtık. Kitabımız ve sergilerimiz hem o gece yaşanan hain girişimi hatırda tutmak, hem de o gecenin nasıl bir demokrasi zaferine dönüştüğünü göstermek için önemli bir görev üstlendi."

Kızıldağ, gelecek dönemde hep birlikte gayret ederek FETÖ'nün sadece Türkiye için değil tüm dünya için ne kadar tehlikeli bir şer odağı, ihanet şebekesi olduğunu göstermeye, anlatmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

"Unutmadık, unutmayacağız ve unutturmayacağız"

İTO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar ise geçen yıl 15 Temmuz'da milletin hep birlikte bir demokrasi mücadelesi, bir anlamda bir Kurtuluş Savaşı verdiğini söyledi.

Allah'ın izni, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önderliği, vatandaşların feragati ve güçlü duruşu, güvenlik güçlerinin mücadelesiyle FETÖ'nün hain darbe girişiminin çok kısa sürede bertaraf edildiğini anlatan Çağlar, "Tarihi bir mekanda bu sergiyi açıyoruz; çünkü o anları unutmadık, unutmayacağız ve unutturmayacağız. Bunun tarihe bir not olarak düşülmesi gerekiyor. Şehitlerimize ve gazilerimize minnet borçluyuz. Allah hepsinden razı olsun." ifadelerini kullandı.

İTO Meclis Başkanı Şekib Avdagiç de hain darbe girişimine karşı Türk milletinin çok önemli bir direniş sergilediğini belirtti.

Avdagiç, geçen yıl 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından Oda Meclisi'ni toplayarak kalkışmaya karşı tepki veren ilk kurumun İTO olduğuna da işaret etti.

Muhabir: Mücahid Eker



Kaynak: AA