İSTANBUL

Anadolu Ajansı (AA) Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Yayın Yönetmeni Metin Mutanoğlu, yatırımcının doğru bilgilendirilmesi, spekülasyonlardan arındırılmış gerçek bilgilerle donatılmasının doğru bir yatırım için olmazsa olmaz koşullardan biri olduğunu belirterek, AA ile Gedik Yatırım iş birliğinin diğer yatırım şirketleri için de örnek olmasını diledi.

Mutanoğlu, AA'nın 100. Yıl Vizyonu çerçevesinde geliştirdiği AA Finans Haberleri Terminali'nin Gedik Yatırım ile iş birliğine ilişkin düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, sağlıklı yatırım için doğru bilgiye ihtiyacın olduğunu belirtti.

Özellikle Türkiye gibi bölgesel faktörlerin, risk ve krizlerin yoğun olduğu noktada sağlıklı bilginin öneminin arttığını ifade eden Mutanoğlu, şunları söyledi:

"Bu çerçevede Gedik Yatırım ve AA arasındaki iş birliğinin hayırlara vesile olmasını temenni ediyoruz. Umarım anlaşma, diğer yatırım şirketleri için de örnek olur. Yatırımcının doğru bilgilendirilmesi, spekülasyonlardan arındırılmış gerçek bilgilerle donatılması doğru bir yatırım için olmazsa olmaz koşullardan biri. Ekonomi verilerinin yanı sıra diğer bir takım yan unsurların da yatırımcıya ulaştırılması çok daha sağlıklı yatırımların gerçekleşmesini sağlayacaktır. Milli ajansımız olan AA, yoğun bir çaba içerisinde, kendisini yeniliyor."

Mutanoğlu, 6 Nisan 1920'de kurulan AA'nın kuruluşunun cumhuriyetin ilanından daha önce olduğunu anlatarak, ülkenin zor koşullarında AA'nın kurulmasının Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının vizyonunu gösterdiğini dile getirdi.

AA için "zamanın tanığı" denildiğini anlatan Mutanoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Özellikle son 5 yıl içerisinde AA ciddi bir atılım gerçekleştirdi. Sadece tercüme ile giden yurt dışı haber toplama çalışmalarımız yerine, son 5 yılda dünyanın 35 ülkesinde büro açarak, kendi muhabirlerimizi göndererek, doğrudan birinci elden haberleri derliyoruz. Günlük olarak ortalama 1200 haber, yine ortalama 2 bin fotoğraf üretiliyor. 2 bin fotoğraf demek aslında 2 bin ayrı hikaye anlamına geliyor. Dünyanın dört bir yanından AA'ya fotoğraf yağıyor. Günlük olarak 310 video yayınlanıyor. AA görüntülü haberlerine çok sonra başladı. Son 1 yıl içerisinde video sayımız yaklaşık yüzde 30 arttı. 11 dilde yayın yapıyoruz. Türkiye'nin ulusal gazetelerinde yayımlanmakta olan fotoğrafların yüzde 63'ü haberlerin yüzde 40'ı AA fotoğraf ve haberlerinden oluşuyor. Genel Müdürümüz Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanına çıktığında ulusal gazetelerdeki AA fotoğraflarının yerini kesti, gazetelerde geri kalan boşlukları gösterdi. Bu ajans için iyi bir şey, ancak Türk medyası açısından çok da iyi değil. Keşke gazeteler kendi ağlarını genişletseler."

''Dünyanın dört bir yanından katılım oluyor''

Mutanoğlu, ulusal internet sitelerinin yüzde 89'unun AA haberlerini kullandığını aktararak, "AA olmasa birçok internet sitesinin bugünkü mevcudiyetini koruması mümkün değil." dedi.

AA'nın uluslararası yapılanması hakkında da bilgi veren Mutanoğlu, her sabah yapılan gündem toplantısına dünyanın dört bir yanından katılımın olduğunu söyledi.

Mutanoğlu, AA'nın bir marka haline getirdiği Editör Masası'nda bakanların ağırlandığını belirtti.

Yeni medyadaki faaliyetler ve AA'nın haber paketlerine de değinen Mutanoğlu, İslam Dünyası Haber Paketi'nin 2 ay önce yayına başladığını, Anadolu Türk Haber Paketi'nin ise yakın zamanda hizmet vereceğini dile getirdi.

Mutanoğlu, İstanbul Photo Awards'ın bu yıl üçüncüsünün gerçekleştirileceğini bildirdi.

AA Finans Haberleri Terminali'nin Gedik Yatırım ile olan anlaşmasının önemini vurgulayan Mutanoğlu, "Bazı faaliyetler sizi peşinden sürükler. Bu çalışma mutlaka bizi de peşinden sürükleyecek bir çalışma. Biz de kendimizi yenileyeceğiz, Finans Terminalimizi güçlü hale getireceğiz." diye konuştu.

Mutanoğlu, AA'nın Haber Akademisi'nin önemini vurgulayarak, "İki tür çalışma yapıyoruz. Birinde habercilik üzerine eğitim veriyoruz, diğerinde uluslararası marka olma yoluna giden savaş muhabirliği eğitimi hizmeti sunuyoruz. Ankara Emniyet Müdürlüğü ile bu konuda çalışmamız var. 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında şehit düşenlerden bazıları bizim savaş muhabirliği hocamızdı." şeklinde konuştu.

"Bu iş birliği sektörde bir ilk"

Gedik Yatırım Genel Müdürü Metin Ayışık ise AA ile önemli bir iş birliğine imza attıklarını belirterek, bu iş birliğinin sektörde bir ilk olduğunu vurguladı.

Yatırımcılara, elektronik platformlar üzerinden kullandıkları bütün verileri, haberleri AA sayesinde sağlayacaklarını ifade eden Ayışık, "Bununla yatırımcılarımız daha geniş ve anında hızlı bir şekilde verilere, datalara, haberlere kavuşmuş olacak. Bu uygulama ile interaktif olarak filtreleme, gruplandırma, ayrışma gibi özelliklere sahip olduğu için yatırımcılar kendilerine özel bilgileri rafine bir şekilde alabilecek." diye konuştu.

AA Ekonomi ve Finans Haberleri Yayın Yönetmeni Fırat Gazel ise AA’nın son kullanıcıya hitap eden bir kuruluş olmadığını, medyaya haber ve paket satan bir kuruluş olduğunu anımsatarak, “Son kullanıcıya yönelik bazı ürünlerimiz var. Bunlar; Finans Terminali, Enerji Terminali ve Şirket Aboneliği sistemimiz var.” dedi.

Gazel, Gedik Yatırım’a hizmet verecek AA Finans Terminali’nin mutfağında sadece yurt içindeki iki merkezde kendisine bağlı 60’ın üzerinde personel çalıştığını aktararak, şu bilgileri verdi:

"AA’nın tüm şehirlerde bürosu ve muhabirinin olduğunu eklersek Türkiye’nin neresinde ekonomiyle, finansla ya da enerjiyle ilgili bir gelişme varsa mutlaka onu kapsayacak bir kapasiteye sahibiz. Bunun dışında Türk medyasında ilk kez bir yatırım başlattık. Şu anda dünyanın 7 önemli finans noktasında sadece ekonomi haberlerini izlemekle görevlendirdiğimiz muhabirlerimiz var. Washington, New York, Londra, Frankfurt'un yanı sıra Brüksel, Moskova ve Atina gibi ekonomi ve piyasaları etkileyen önemli gelişmelerin yaşandığı şehirlerde ekonomi ve finans muhabirlerimiz var. Bizim iki sene içerisindeki hedefimiz dünyanın 21 noktasında bu şekilde personel bulundurmak.

''AA'nın geniş veri ağı ürünlerin kişiselleşmesini sağlıyor''

Yakın zamanda Finans Terminali’ni çift dile çıkararak İngilizce de yayın yapacaklarını dile getiren Gazel, bununla ilgili çalışmaların sürdüğünü anlattı.

Gedik Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Can Pamir, yeni ürünü müşteriye sunduklarında, müşterinin istediği filtrelemeyi yaparak kendi ürününü kendisinin oluşturduğunu belirterek, AA'nın geniş veri ağı ve çok farklı alanlardaki haberlerinin, ürünün kişiselleşmesini sağladığını vurguladı.

Toplantıya, Anadolu Ajansı ve Gedik Yatırım'ın üst düzey yöneticileri katıldı.

İş birliği kapsamında Gedik Yatırım, Anadolu Ajansı (AA) Finans Haberleri Terminali'nin geniş veri ve haber ağı aracılığıyla yatırımcılarına elektronik platformlarında haber ve data akışı sağlayacak.

Muhabir: Elif Ferhan Yeşilyurt, Handan Güneş

Kaynak: AA