TAIPEI

AA Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Özkaya ve beraberindeki heyet, Tayvan Müslüman Cemiyeti'ne ziyarette bulundu

AA Genel Müdür Yardımcısı Özkaya, Tayvan Haber Ajansı CNA ile mutabakat zaptı imzalamak, AA'nın Pasifik açılımı ve Anadolu Dünya Raporu Haber Paketinin yanı sıra yeni ürünlerini tanıtmak için geldiği başkent Taipei'de, Tayvan Müslüman Cemiyeti'ni ziyaret etti.

Özkaya, Uluslararası Haberler Yayın Yönetmeni Faruk Tokat ve Dış İlişkiler Görevlisi Serdar Mahmutoğulları'ndan oluşan AA heyeti, Taipei'de, Tayvan İslam Cemiyeti danışmanı ve Taipei Büyük Camisi imamı Prof. Dr. Ibrahim Chao ile bir araya geldi.

Özkaya ziyarette, AA'nın Pasifik bölgesindeki yapılanma çalışmaları hakkında bilgi verdi. AA'nın kuzeydoğu ve güneydoğu Asya ülkelerini içine alan Pasifik Haberleri Editörlüğü'nün Cakarta'da açılan bir ofis üzerinden yönetileceğini anlatan Özkaya, Tayvan'ın ardından, Vietnam'da da temaslarda bulunacaklarını ifade etti.

Anadolu Dünya Raporu Haber Paketi hakkında da bilgi veren Özkaya, AA'nın bu yeni ürünüyle İslam dünyasındaki gelişmeleri medya organları, yayıncılar, web siteleri, bloggerlar, sosyal medya kullanıcıları, STK'lar ve araştırmacılara ulaştırmayı hedeflediklerini söyledi.

"Türkiye'nin desteği takdire şayan"

Taipei Büyük Camisi'nde gerçekleşen görüşmede Tayvan İslam Cemiyeti danışmanı ve Taipei Büyük Camisi imamı Prof. Dr. Ibrahim Chao, AA heyetine, Tayvan'daki Müslüman varlığı hakkında bilgi verdi. Chao şunları söyledi:

“Doğrusu Türkiye'nin son dönemde dünya Müslümanlarına verdiği destek takdire şayan. Türkiye'ye teşekkür ediyorum. İslam dünyası ve Müslümanlarla bu kadar yakından ilgilenmesi bizi memnun ediyor. Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı ile yakın ilişkilerimiz var. Türkiye, Müslümanların birleşmesinin yolunu açacak işler yapıyor.”

“Osmanlıdan beri süren kadim ilişkilerimiz var”

Bölgedeki Müslümanların Türkiye ile kadim ilişkilerine de temas eden Chao, “Çin orijinli Müslümanlar olarak bizim Türklerle, Osmanlıdan beri süren kadim ilişkilerimiz var. Ben II. Abdulhamid döneminde Çin'e İslam'ı yaymak için gönderilen Osmanlı hocalarının okuttuğu hocalarda okudum.” dedi.

Tayvan Müslümanlarının hemen hepsinin Hanefi mezhebinden olduğunu, ülkede yaklaşık 70 bin Müslümanın bulunduğunu belirten Chao, “Son 20 yıl içinde Müslümanlığı seçen Tayvanlıların sayısında ciddi bir artış var. Yoğun davet faaliyetleri yapamıyor olmamıza rağmen İslam bu ülkede hızla yayılıyor.” diye konuştu.

“Türk Hava Yolları'ının Tayvan seferleri çok önemli”

Tayvan yönetiminin Müslümanlara karşı önyargı ve olumsuz tavrının olmadığını söyleyen Chao daha fazla Müslüman tarafından Tayvan'da ziyaret edilmeyi beklediklerini ifade etti. Chao sözlerini şöyle sürdürdü:

“Son dönemde Tayvan'a ziyarete gelen Müslümanların sayısında ciddi bir artış var. Özellikle THY'nin buraya gelip başkent Taipei'de ofis açması çok önemli bir iş oldu. THY'nin Tayvan seferlerinin başlamasıyla birlikte ziyaretimize gelen Müslüman kardeşlerimizin sayısında ciddi bir artış gözlemledik. "

Pazartesi ve salı günü de Tayvan basını, medya organları ve STK'ları ziyaret ederek, AA'yı ve ürünlerini tanıtacak AA heyeti, daha sonra temaslarını Vietnam'da sürdürecek.

Muhabir: Faruk Tokat

Kaynak: AA