ANTALYA

Anadolu Ajansı (AA) Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Özkaya, Türkiye'nin son dönemdeki vizyonunu işaret ederek, "Bu vizyon aslında Türkiye'nin dünyaya haykırdığı, 'Dünya 5'ten büyüktür' söyleminin de birebir yansıması. O gönül köprüsünü kuruyoruz. Karşılıksız alışveriş ve hiçbir şekilde karşı tarafı ilzam etmeyen, bu birbirini anlama çabası." dedi.

Türkiye Radyo Televizyon Kurumunun (TRT), Türkiye'nin yayıncılık tecrübesini dünyayla paylaşmak amacıyla Antalya'da bir otelde düzenlediği 5. Uluslararası Medya Eğitim Programı (UMEP), 70 ülkeden 162 medya çalışanın katılımıyla devam ediyor.

Program kapsamında TRT Avaz'ın canlı yayın konuğu olan AA Genel Müdür Yardımcısı Özkaya, uluslararası alanda bir programa ev sahipliği yapan TRT'nin vizyon açısından dünyaya açılan pencere haline gelmeye başladığını söyledi.

Özkaya, "TRT World, TRT Avaz, TRT Kürtçe ve TRT Arapça ile aslında son dönemde TRT de Türkiye'nin gelişen bu vizyonunu, küresel vizyonunu yansıtan en baştaki kurumların başında gelmeye başladı. Biz artık yurt dışında Anadolu Ajansı olarak nereye gidersek gidelim karşımıza ya TRT ya TİKA ya THY çıkıyor. Anadolu Ajansı, son yıllarda 13. diline ulaştı. Bu 13 dilde çeviri yapan değil, bu dillerde haber ve içerik üreten bir ajans haline geldi." diye konuştu.

"Bu etkinlik aslında Türkiye'nin birikimlerini, Türkiye vizyonunu eşit bir şekilde dünyadaki dostlarına, onlara sömürgeci bir vizyonla yaklaşmayan şekilde aktarma kanalı haline gelmiştir." diyen Özkaya, programdan çok etkilendiğini ifade etti.

Programa, Orta Asya'dan, Afrika'dan, Asyan'ın ve Avrupa'nın diğer bölgelerinden çok geniş katılım olduğuna dikkati çeken Özkaya, TRT'nin gerçek gazetecileri tespit edip programa dahil ederek, karşılıklı etkileşimde bulunabilmeyi sağladığını vurguladı.

"Gönül köprüsünü kuruyoruz"

TRT'yi programdaki başarısından dolayı tebrik edan Özkaya, şunları kaydetti:

"Bu vizyon aslında Türkiye'nin dünyaya haykırdığı, 'Dünya 5'ten büyüktür' söyleminin de birebir yansıması. O gönül köprüsünü kuruyoruz. Karşılıksız alışveriş ve hiçbir şekilde karşı tarafı ilzam etmeyen, bu birbirini anlama çabası. Aynı zamanda Türkiye'nin son dönemde yaşadıklarını birebir, ilk elden anlatma platformu olması açısından çok başarılı buldum etkinliği. Çünkü Türkiye malum FETÖ süreci, hain bir darbe girişimi yaşadı. Öncesinde farklı olaylar yaşamıştı, 17 Aralık gibi. Türkiye'de iç kargaşa hazırlıkları vardı. Sonrasında PKK, PYD, YPG üzerinden Türkiye'nin güneyinde birtakım yanlış olaylar dönüyordu. 'Türkiye'de gazeteciler hapiste ve birtakım baskılar var, yolsuzluk gibi birçok olay oluyor.' diye, Türkiye aleyhine propaganda yapılıyor. Bunun karşısında ilk elden gazetecilere iletilebilecek bir mekanizma kurulmuş oldu."

AA Genel Müdür Yardımcısı Özkaya, etkinliği başarılı bulduğunu belirterek, "Biz AA olarak TRT'nin Uluslararası Medya Eğitim Programı'nda başından beri destek veren kuruluş olduk, bundan sonra da güçlü biçimde var olmaya devam edeceğiz." dedi.

Sunumlarla devam eden 5. Uluslararası Medya Eğitim Programı 14 Aralık'ta sona erecek.

Muhabir: Ayşe Yıldız

Kaynak: AA