SARAYBOSNA

"Balkanlar'ın Davos'u" olarak nitelendirilen Saraybosna İş Forumu, Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da başladı.

Bosna Bank International (BBI) ile İslam Kalkınma Bankası (IDB) tarafından bu yıl sekizincisi düzenlenen ve Anadolu Ajansının (AA) da "Global İletişim Ortağı" olduğu foruma, Türkiye'nin yanı sıra Körfez ülkeleri, Asya ve Avrupa'dan da iş adamları katıldı.

BBI Genel Müdürü Amer Bukvic, Bosna Hersek Meclisi'nde düzenlenen forumun açılışında yaptığı konuşmada, 2009 yılından beri düzenlenmeye devam eden Saraybosna İş Forumu'nun bölgedeki en önemli ekonomik organizasyonlardan biri haline geldiğini söyledi.

Bu yılki iş forumunun "Güneydoğu Avrupa: Doğu İle Batı Arasında Köprü Kurmak" temasıyla düzenlendiğine işaret eden Bukvic, hem batıdaki hem de doğudaki partnerleriyle birlikte çalışmak istediklerini aktardı.

Foruma katılan ve düzenlenmesinde destek olan isimlere teşekkür eden Bukvic, Bosna Hersek ve bölge ülkelerindeki potansiyelin yatırımcılarca keşfedilmesi ve uzun sürecek ortaklıklar kurulması temennisinde bulundu.

IDB Başkanı Bandar Hajjar da Saraybosna İş Forumu'na katılımın bölge ekonomisini kalkındırma çabaları açısından son derece önemli olduğunu belirterek, bölgeye yatırım yapmanın öneminin vurgulanması gerektiğini söyledi.

Doğrudan yatırımların hem bölge halkına hem de yatırımcılara fayda sağlayacağını söyleyen Hajjar, bölge ülkelerinin AB standartlarına uyum sağlamasının buraya gelen yatırımcılara da AB pazarına açılma imkanı sağlayacağını ifade etti.

Bu yılki forumun resmi olarak açılışını gerçekleştiren Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Mladen İvanic ise ülkesinin yatırım için önemli fırsatlar sunduğunu belirtti.

Yabancı yatırımcıların ülkeye gelmesi için önce yerli yatırımlar olması gerektiğinin altını çizen İvanic, Bosna Hersek'teki mevcut sorunlara işaret ederek, işsizliğin yüksek olduğunu, genç nüfusun ülkeyi terk ettiğini söyledi.

İvanic, genç nüfusun göçünün durdurulması gerektiğini vurgulayarak, "Ülkenin imajını iyileştirmek ve yatırımcı çekmek için çalışmalıyız. Yatırımcı gelince işsizlik de azalacaktır." diye konuştu.

Bosna Hersek'in AB’ye üyelik sürecine de değinen İvanic, "Bu yıl sonuna veya gelecek yıl başına kadar AB’ye aday ülke statüsü alacağımıza inanıyorum. Bu gelişme, yatırımcılar için de olumlu bir işaret." değerlendirmesinde bulundu.

İki gün sürecek iş forumunda bu yıl "Tek Bölge, Tek Ekonomi: Bağlantı Kurabilme ve Potansiyeller", "Güneydoğu Avrupa: Batı ile Doğu Arasında Köprü Kurmak", "Doğu Asya ve Güneydoğu Avrupa: Şimdiki Fırsatlar ve Gelecek Potansiyeli", "Orta Asya ve Güneydoğu Avrupa: Yakın Tarihsel Bağlardan Yararlanmak" başlıklı paneller düzenlenecek.

Kaynak: AA