Mahkeme, araziyi kullananan köylülerin lehine karar verdi.

Yunanistan'dan 1926 yılında Yalova'nın Çınarcık İlçesi Esenköy Beldesi'ne gelen Dramalı Hasan Bey'e o dönem 4 bin dönüm arazi verildi. Dramalı Hasan Bey'in çocuklarından İlyas Avantar, bir süre sonra arazinin 480 dönümünü Adana'da bir fabrikayla takas edince, Hazine 1937 yılında araziyi geri almak için dava açtı.

Kamuya ait bu arazinin başkalarına da satıldığının belirlenmesi üzerine o kişiler hakkında açılan 17 ayrı dava daha sonra birleştirildi.

Tam 77 yıldan bu yana hakim değişikliği, davalıların ölümü gibi nedenlerle sürekli ertelenen ve sonuçlanamayan davanın 157'ncisi Yalova Adliyesi'nde bugün yapıldı.

Bu zamana kadar 25 hakimin, 50'den fazla avukatın değiştiği 11 klasörden oluşan Yalova Kadastro Mahkemesi'ndeki dava nihayet sonuçlandı.

'Mübadil davalılar'ın avukatı Aydın Toraman, mahkeme çıkışında açıklamada bulundu. Avukat Aydın Toraman, "1937'de mübadeleden verilmiş arazilerin bir kısmının iadesi konusunda Hazine'nin açtığı dava 78'inci yılında nihayet bugün sona erdi. Mahkeme hakimi, toplam 6 bin dönüm araziden 108 dönümü hariç kalan yerlerin, köylüler adına tescil edilmesine karar verdi" dedi.

Mahkeme, Hazine'nin, Avantar Ailesi'nin kullandığı arazilerin iadesi için yaptığı başvuruyu reddetti.

Mübadil davalıların avukatı Aydın Toraman, köylülere bayram sevinci yaşatan bu kararın Yargıtay aşaması bulunduğunu söyledi.

"Ümit ediyorum ki Yargıtay safhası da fazla uzamaz" diyen avukat Toraman, dava ederken, Anayasa Mahkemesi'ne, davanın uzaması nedeniyle, adli yargılama hakkının ihlal edildiği gerekcesiyle başvuruda bulunduğnu sözlerine ekledi.



CNN