Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, ödeme gücü olmayan 7 milyon 795 bin yoksul vatandaşın 235 liralık standart sağlık priminin devlet tarafından karşılandığını açıkladı. Gelir testi uygulaması sonrası ortaya çıkan durum hakkında bilgi veren İlhan, aylık geliri 326 lira ila 978 lira arasında bulunan 886 bin kişinin 39 lira;  geliri 978 lira ila 1957 lira arasında değişen 3 milyon 149 bin kişinin de 117 lira prim ödeyerek ailesiyle birlikte sağlık hizmetlerinden yararlandığını söyledi. İlhan, geliri 1957 liranın üzerinde olan 66 bin 141 kişinin ise normal 235 liralık primi yatırdığını bildirdi.

Prime 19 lira zam istedik

İlhan, geliri 978 liraya kadar olan vatandaşların ödediği 39 liralık primin arttırılması için Hazine'yle görüşme yaptıklarını belirtirken, "Bu rakamın hiç olmazsa 58 liraya çıkarılmasını istedik. Ancak Hazine kabul etmedi" dedi. İlhan, düşük prim ödeyen vatandaşların yüzde 42'sinin prim borcunu yatırmadığı bilgisini de verdi.

Maaşlar, çalıştıkça düşmeyi sürdürecek

SGK Başkanı İlhan, çalışma süresi uzadıkça emeklilikteki aylığın düşmesine yol açan aylık bağlama sisteminde yakın zamanda bir değişiklik yapılamayacağını söyledi. Mevcut sistemde 2008'den sonra çalışılan her süre, 2 bin 700 liranın altında brüt kazanç elde eden sigortalıların emeklilikte alacakları aylığı aşağı çekiyor. İlhan, "10. Kalkınma Planı"nda bu konuda düzeltme yapılacağına yer verildiğini de hatırlattı.

Uzun doğum iznine karşıyız

Başkan İlhan, çocuk sayısını artırmaya yönelik politikaların kadın istihdamına engel olabileceğinden kaygı duyduklarını söyledi. Kadınları çalışma hayatında kesintiye uğratmayacak bir dengeye ihtiyaç olduğunu belirten İlhan, "Doğum izninde çok uzun sürelere karşıyız. İznin 4 aydan 6 aya çıkarılmasının uygun olacağını düşünüyoruz" dedi. İlhan, mobbing şikayetlerinin arttığını belirtirken, "Ben de ciddi biçimde mobbing mağduruyum" dedi.

Erdoğan SÜZER / BUGÜN GAZETESİ